zaterdag 22 juni 2013

Stopt Turkije met het Doorsluizen van Wapens naar Syrië?

Volgens een bericht van debkafile (1) zou premier Tayyip Erdogan van Turkije een grote draai hebben gemaakt wat betreft zijn houding ten opzichte van Syrië. Volgens het bericht zou het mede komen door de krachtige taal van Rusland die het steeds maar heeft over de steun van het westen voor de terroristen in Syrië. Erdogan zou gesproken hebben met president Obama om hem te vertellen dat Turkije niet langer een doorgeefluik wil zijn voor de bewapening van de bendes in Syrië.

Het artikel wijst erop dat de toename van wapentuig aan de zuidelijke Jordaans-Syrische grens een teken is van deze ontwikkeling, omdat er vanaf het Noorden niets meer geleverd zou kunnen gaan worden. Turkije heeft al eerder een verrassende draai gemaakt toen ze bijvoorbeeld de VS niet toestond om over Turks grondgebied te vliegen tijdens de oorlog tegen Irak.

Premier Erdogan en President Obama, 16 mei 2013,  toen ze
nog allebei broederlijk samen streden voor een staatsgreep in Syrië  (2)
Als dit werkelijk waar zou blijken te zijn dan staat het er wel heel slecht voor, voor die bendes die nu in Aleppo bevend staan te wachten op de komst van het Syrische leger. Als zij niet langer bevoorraad kunnen worden vanuit Libanon, en nu ook niet meer vanuit Turkije dan is het snel einde oefening waarschijnlijk, en kan uiteindelijk de vrede terugkeren in Syrië.

Laten we hopen dat de agressieve wapensteun vanuit Europa en de VS met hun autocraten uit Qatar en Saudi-Arabië geen verandering meer kan veroorzaken en dat we zo het einde mogen vieren van deze smerige internationale samenzwering tegen de Syrische bevolking door de neo-koloniale machthebbers die maar niet kunnen accepteren dat hun macht tanende is.

Zouden de onrusten in Turkije zelf een rol hebben gespeeld in de mogelijke keuze van Erdogan? Zou hij misschien bang zijn dat er in Turkije ook mensen opstaan die met wapens gaan schieten naar politie-agenten, zoals in de begindagen van de terreur in Syrië?

NOTEN
(1) http://www.debka.com/article/23066/US-troop-buildup-in-Jordan-after-Turkey-shuts-US-NATO-arms-corridor-to-Syrian-rebels-
(2) http://www.nu.nl/buitenland/3476425/erdogan-en-obama-in-overleg-syrie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten