zondag 26 mei 2013

Zou Poetin met Netanyahu een deal gemaakt hebben over de S300 Raketten voor Syrië?

Laatst schreef ik nog over de dappere wijze waarop Vladimir Putin zijn rug had rechtgehouden, ondanks de druk van de VS, Engeland en Israël om toch maar af te zien van de levering van de S300-luchtafweerraketten aan de Syrische overheid (1).

Premier Netanyahu en President Putin in Sochi, Rusland (2).
Het was dan ook met een zekere verbazing dat ik vandaag een artikel onder ogen kreeg in de Israëlische krant Haaretz, dat zich baseerde op een artikel in The Sunday Times (2,3). In dat artikel werd verwezen naar een geheim rapport waarin werd gesuggereerd dat Vladimir Putin een deal zou hebben gesloten met Benjamin Netanyahu.

De deal zou inhouden dat Rusland zou afzien van de levering van het geavanceerde luchtafweergeschut en in ruil daarvoor zou Israël géén aanvallen meer uitvoeren op Syrisch grondgebied.

Op zich een redelijke deal, zou je zeggen, alleen stelt het artikel dat er officiële Israëlische diplomaten het bericht ontkennen. Noch Rusland zou dat hebben toegezegd, en ook zou Israël zich altijd nog het recht toebehouden om Syrië te bombarderen als daar in hun beleving sprake is van wapentransporten richting de Libanese Hezbollah.

Het lijkt er dan ook op dat we niet veel meer concluderen dan dat we maar moeten afwachten wat hiervan waar blijkt te zijn.

Update 28 mei 2013:
Het lijkt er toch wel sterk op dat de S300-raketsystemen toch gewoon geleverd gaan worden (4).


NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/poetin-steekt-de-spreekwoordelijke.html
(2) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-russia-halts-sale-of-s-300-missile-system-to-syria-1.525981
(3) http://rt.com/news/israel-russia-syria-s-300-813/
(4) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/28/305901/s300-missiles-to-stabilize-syria-russia/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten