woensdag 1 mei 2013

Het Saraqib Incident in Idleb en de Propagandastrijd rondom de Chemische Wapens in Syrië

Al langere tijd sluimert het vermeende gebruik van chemische wapens in de geopolitieke propagandastrijd rondom Syrië. Sinds 19 maart 2013 werd het opeens actueler toen er ten Noorden van Aleppo, in het plaatsje Khan al-Assal, 25 mensen overleden door het inzetten van chemische wapens. Enkele uren na dit incident vroeg de Syrische overheid aan de VN voor een inspectieteam om te onderzoeken wat er was gebeurd.

Fallujah-baby, met dank aan het gebruik van chemische
en radioactieve middelen door het Amerikaanse Leger (1)
Omdat de permanente westerse VN-veiligheidsraadleden vanuit hun overtuigingen niet in staat zijn om de Syrische overheid te steunen, hebben ze allerlei technieken ingezet om niet tegemoet te hoeven komen aan dit verzoek. Het zou immers niet goed zijn voor de publieke opinie als zou blijken dat burgers zouden zijn gestorven door toedoen van de gewapende bendes die door het westen worden gesteund. Dat zou zomaar kunnen leiden tot sympathie voor degenen die strijden tegen deze terroristische groeperingen (2), namelijk het Nationale Syrische leger.

Dus kwam vanuit Engeland, Frankrijk en de VS het sluwe voorstel om een team naar Syrië te sturen die zich vrijelijk door het hele land zou mogen bewegen. Gezien de uitermate agressieve houding van deze landen werd dit voorstel natuurlijk niet door de Syrische overheid geaccepteerd. Het ging immers om de aanval met chemische wapens in Khan al-Assal.

In de weken die volgden werden er allerlei geruchten de wereld ingezonden als zou de Syrische overheid op allerlei plekken chemische wapens hebben ingezet, waarbij ook steeds de opmerking werd geplaatst dat dat onacceptabel zou zijn voor het Westen; Barack Drone Guantanamo-bay Obama noemde het geregeld een rode lijn.

Saraqib nabij Turkse grens, ten zuidwesten van Aleppo

HET POEDER VAN SARAQIB
Op 30 april 2013 zou er in het Noord-Syrische stadje Saraqib, in de provincie Idleb, gebruik gemaakt zijn van een bepaalde poedersoort. Volgens SANA zouden burgers aan de rand van Saraqib bijeen zijn gebracht en vervolgens zijn gedwongen om plastic zakken open te maken, waardoor mensen last kregen van verstikking, trillingen en ademhalingsproblemen.

Kort daarna zouden bendeleden de gewonden naar Turkse ziekenhuizen hebben gebracht met als doel om het Syrische leger ervan te kunnen beschuldigen dat ze chemische wapens zou gebruiken. De Syrische vertegenwoordiger bij de VN, Bashar al- Ja'afari waarschuwde al dat er binnenkort beschuldigen naar buiten zouden komen van Turkije dat Syrië chemische wapens zou gebruiken tegen de burgerbevolking (4).

Minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov van Rusland, heeft gezegd dat het gevaarlijk is om vermeend gebruik van chemische wapens in te gaan zetten als een instrument voor geopolitieke doelen (5).

Stroman van de VS: Ban Ki-Moon (AFP Foto/ Stan Honda, 6)
Intussen heeft de handpop van de VS, Ban Ki-Moon, de Syrische overheid op het hart gedrukt om akkoord te gaan met een team dat toch maar zeker in heel Syrië onderzoek mag gaan doen naar het gebruik van chemische wapens, waarbij de samenstelling van het team moeilijk neutraal te krijgen is, want in principe is iedereen afkomstig van een NAVO-land of van de Arabische Liga verdacht omdat ze zó fel anti-Syrië zijn, en zijn leden van de BRICS-landen, zoals Rusland en China niet neutraal omdat ze tegen militaire interventie zijn in Syrië, en kritisch staan ten opzichte van Europa in zake Syrië (6).

UPDATE 4 MEI 2013
Willy van Damme heeft een scherpe analyse gegeven over het inzetten van het thema van de chemische wapens als middel om tot een interventie over te gaan. Hij noemt in zijn artikel 'Een Waarschuwing' (7) ook de recente toespraak van Hezbollah leider Hassan Nassrallah (8), waarin hij zegt dat de regionale vrienden van Syrië zullen voorkomen dat in handen zal vallen van de VS en Israël.

Hassan Nasrallah - Leider Hezbollah zegt Syrië te steunen in haar strijd tegen de bendes
van Damme haalt daarnaast ook een Russische diplomaat aan, die ook in krachtige bewoordingen waarschuwt tegen een militaire interventie in Syrië:
"De Russische ambassadeur in Libanon, Alexander Zasypkin leek zijn bewering te bevestigen dat Rusland zou kunnen interveniëren. Zo zegde hij dat Moskou: “De buitenlandse interventie in Joegoslavië niet kon verhinderen alsmede de bezetting van Irak.  Maar de zaken zij nu totaal verschillend. Rusland zal geen buitenlandse aanval op Syrië aanvaarden.” (9)
Update 16 mei 2013
Op 16 mei kwam het er dan eindelijk van dat het voorspelde gebruik van het westen van deze Saraqeb-actie , via een artikel van de BBC (10).

NOTEN
(1) http://www.thepaltrysapien.com/2012/03/fallujah-worse-than-hiroshima/
(2) Op 1 mei kwam een Palestijns-Oekraïense journaliste Korchneva met een beschrijving van de bendes als zijnde laag-opgeleidde mensen zonder enige idealen, buiten dat ze Assad dood willen hebben. Zij was langere tijd ontvoerd geweest door dit soort lui, maar wist uiteindelijk te ontsnappen. Lees meer op: http://rt.com/news/syrian-rebels-kocheva-interview-665/
(3) http://rt.com/news/chemical-syria-residents-idlib-632/
(4) http://sana.sy/eng/22/2013/05/01/480100.htm
(5) http://rt.com/politics/wmd-lavrov-syria-use-551/
(6) http://rt.com/news/syria-chemical-weapons-un-593/
(7) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/05/03/een-waarschuwing/
(8) http://rt.com/news/nasrallah-syria-israel-hezbollah-651/
(9) http://www.irishtimes.com/news/world/middle-east/hizbullah-could-intervene-in-syria-to-prop-up-assad-says-leader-1.1379701
(10) http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22549861

Geen opmerkingen:

Een reactie posten