vrijdag 17 mei 2013

Het Westen wil Bepalen wie er mag deelnemen aan Geneve 2 Overleg over Syrië

In juni 2012 hebben de Westerse landen een foutje gemaakt door akkoord te gaan met het zogenaamde Geneve-communiqué. Ze hebben toen ingestemd met een akkoord samen met Rusland en China waarin de deelnemende landen werd opgeroepen om de strijdende partijen aan de overlegtafel te krijgen. Ook werd er NIET gesproken over het vertrek van president Assad.

Sindsdien heeft vooral Rusland gehamerd op de afspraken van destijds, maar landen als de VS, Engeland, Frankrijk en de oorlogsmachines van Qatar en Saudi-Arabië hebben het afgelopen jaar niets anders gedaan dan steun verlenen aan de bendes in Syrië gekoppeld aan allerlei listen om het Syrische leger te breken.

Overleg waarin werd besloten een Internationale Syrië-conferentie te houden 
Het huichelachtige van een land als de VS werd ook afgelopen week weer duidelijk. Eerst was daar het overleg van minister van Buitenlandse zaken Kerry met president Putin en zijn ambtsgenoot Lavrov in Moskou (1), waarin met veel bravour werd verkondigd dat er een internationaal overleg zou komen met als doel een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië.

Vervolgens lanceert Qatar samen met de VS een anti-Assad resolutie in de algemene vergadering van de VN (2) en na een gesprek met de Turkse anti-Assad premier Tayyip Erdogan horen we president Obama zeggen dat hij nog altijd vindt dat zij het recht hebben om te bepalen dat de president van Syrië moet vertrekken en dat de VS vinden dat zij het recht hebben om militair op te treden als zou blijken dat de Syrische overheid chemische wapens zou hebben gebruikt (3).

Tayyip Erdogan en Barrack Obama -
Twee vijanden van de Syrische overheid strijdend voor een staatsgreep in Syrië
(afbeelding: AFP Photo, Saul Loeb, 3).
De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei op 16 mei 2013 al dat sommige westerse landen alweer aan het konkelen zijn om ervoor te zorgen dat tijdens die tweede Geneve-bijeenkomst zo weinig mogelijk werkelijke vrienden van Syrië aanwezig zullen zijn. Zoals gebruikelijk zal Iran met alle macht worden tegengehouden door de Westerse machthebbers. Rusland heeft echter gezegd dat de aanwezigheid van Iran noodzakelijk is. Landen als Libanon en Irak zijn ook ongewenst omdat die niet zo'n haat koesteren jegens de Syrische overheid (5).

Ondertussen gaat Rusland niet aan de zijlijn wat toekijken om te wachten totdat de agressie van de vijanden van Syrië zich gaat manifesteren met een duidelijke militaire interventie van de oorlogsorganisatie NAVO. Zo  zijn er voor het eerst sinds decennia Russische oorlogsschepen vanuit de Grote Oceaan aangekomen in de Middelandse Zee (4). Het plan lijkt te zijn om er voorlopig zes Russische schepen te hebben van verschillende vloten.

De Admiraal Panteleyev, aangekomen in de Middelandse Zee (4)
NOTEN
(1) http://rt.com/news/israel-syria-netanyahu-putin-243/
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/ook-slowakije-spreekt-zich-uit-tegen.html
(3) http://rt.com/news/syria-rebel-execution-video-392/
(4) http://rt.com/news/russian-pacific-fleet-mediterranean-374/
(5) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/16/303904/west-hampering-talks-on-syria-lavrov/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten