dinsdag 28 mei 2013

Israël dreigt impliciet Rusland over levering S300 anti-luchtafweergeschut

Ook al zoemde er een gerucht rond dat er wellicht een deal gemaakt zou zijn tussen Vladimir Putin en Benjamin Netanyahu (1), lijkt het toch steeds waarschijnlijker worden dat de S300-luchtafweergeschutrakketinstallaties toch gewoon door Rusland aan Syrië zullen worden geleverd (2).

Sergei Riabkov, tweede minister Buitenlandse Zaken Rusland
Rusland zei via de tweede minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov dat Rusland er niet over piekert om de wapens NIET te gaan leveren aan Syrië. "Wij geloven dat dit soort stappen er voor kunnen zorgen dat bepaalde heethoofden zich twee keer zullen bedenken voordat ze een internationale dimensie geven aan dit conflict in Syrië.", aldus Ryabkov (4).

Israël heeft inmiddels laten weten dat zodra de S300 verdedigingswapens in Syrië zullen aankomen, 'ze zullen weten wat te doen', zo zei de Israëlische minister van Militaire Zaken, Moshe Ya'alon, want deze stap is een bedreiging voor ons.


Een andere Sergei, namelijk Sergei Lavrov heeft in Parijs gezegd dat hij het opheffen van het wapenembargo door de Europese Unie als een schending ziet van internationale regels, en dan voornamelijk het Globale Wapenleverantie Verdrag. In dat verdrag staat dat het niet is toegestaan om wapens te leveren aan andere groepen dan aan overheden. Verder moet er ook een 'eind-gebruikers'-garantie zijn. Lavrov vraagt zich af hoe die bendes in Syrië de E.U.-landen die hen wapens gaan leveren een dergelijke garantie kunnen gaan geven. (3)

Update 10 juli 2013: Israël is nog altijd niet blij met de toch wel steeds waarschijnlijker wordende komst van het S300-systeem. Er wordt gesproken over de komst van Russische technici die instructies zullen gaan geven aan de Syrische gebruikers (5).

NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/zou-poetin-met-netanyahu-een-deal.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/29/305986/no-s300s-for-syria-israel-tells-russia/
(3) http://rt.com/news/usa-welcomes-syria-embargo-909/
(4) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/29/306121/s300s-stabilizing-factor-for-syria/
(5) http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=101239&cid=31&fromval=1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten