vrijdag 10 mei 2013

De Bloeddorstige Diplomatie van Engeland met betrekking tot het wapenembargo voor Syrië

Al eerder was het duidelijk geworden dat zowel Frankrijk als Engeland niet blij zijn met het wapenembargo van de E.U. voor Syrië. Half maart kwam de Franse minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, al naar voren met zijn wens om het wapenembargo alleen nog te laten gelden voor de Syrische overheid, waarbij Engeland en Frankrijk graag de bendes in Syrië wilden voorzien van wapentuig (1).

Britse premier David Cameron wil maar al te graag de bendes in Syrië bewapenen en beleeft de E.U. daarin als een  blok aan het been (Foto: Reuters/Yves Herman,2 )  
De Britse regering komt nu met een briljant plan: ze bieden de Europese Unie een keuze aan tussen twee ongekende en vrij absurde mogelijkheden:
1. Het Wapenembargo geldt niet langer voor de Syrische Nationale Coalitie (wie zou er vandaag weer de voorzitter van zijn, en binnen Syrië moet niemand er iets van hebben)
2. Het wapenembargo blijft gehandhaafd alleen wordt het wel toegestaan om 'lethal' materiaal te leveren aan de partijen. Het woord 'non-lethal' moet dan verwijderd worden. (2)
Oostenrijk, Zweden en Spanje zien niets in het opheffen van het wapenembargo. Duitsland zou inmiddels wat willen schuiven om te overwegen wellicht financiële hulp toe te staan.

Het bizarre hierbij is verder wel dat een land als de Verenigde Staten enerzijds met mooie woorden spreekt over het voortborduren op het Geneve-communiqué van juni 2012 waarin werd gesproken over het rond de tafel brengen van de strijdende partijen zónder voorwaarden vooraf (dus ook niet langer dat oorlogszuchtige 'We willen praten, maar eerst moet er een staatsgreep komen, m.a.w. de President moet eerst weg'), terwijl ze tegelijkertijd veel geld stouwen naar die bendes, en ook overwegen wapens te leveren (3, 4, 5), en natuurlijk bovenop de chemische wapens-oorlogsretoriek zitten.

Voor een kritische analyse van de dubbele houding van de VS raad ik (6) aan.

Britse premier David Cameron met Russische president Vladimir Poetin in het Russische Sochi

Update 11 mei 2013:
Zoals het ook gaat met de VS, zo gaat het ook met Frankrijk en Engeland. Zodra ze praten met Vladimir Putin of Sergej Lavrov, komt er diplomatiek zeer correcte taal uit hun mond, waarbij ze spreken over het belang van de soevereniteit van Syrië, het recht van het volk om zelf hun toekomst te bepalen, het belang van een vredesproces en natuurlijk de wens om het conflict te beëndigen. Zo sprak ook Cameron in Sochi na een bijeenkomst met Putin (7), en Kerry na afloop van zijn gesprekken in Moskou (8)

Tegelijkertijd zijn deze drie landen actief bezig om te proberen de bendes zoveel mogelijk met wapens en geld vol te stoppen zodat ze een gewelddadig en militaire oplossing zouden kunnen forceren in Syrië, middels een staatsgreep. Het heeft toch ergens iets dubbels...nietwaar?

Update 12 mei 2013:
Meer over de hypocriete houding van de VS en Engeland in Britain, U.S. hold secret talks on how to arm terrorists in Syria (9).

NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/03/frankrijk-en-engeland-willen-wapens.html
(2) http://rt.com/news/uk-eu-arms-embargo-syria-027/
(3) http://rt.com/news/syria-rebels-weapons-bill-918/
(4) http://rt.com/usa/syria-corker-arm-rebels-963/
(5) http://rt.com/news/kerry-lavrov-putin-syria-958/
(6) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/10/302800/us-seeks-a-way-out-of-syria-swamp/
(7) http://sana.sy/eng/22/2013/05/11/481503.htm
(8) http://rt.com/news/syria-us-russia-chemical-israel-145/
(9) http://www.presstv.ir/detail/2013/05/11/303012/terror/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten