zondag 3 februari 2013

VS schrikken van dialoogvoorstel van Doha-Coalitie met Syrische overheid

In een interview met historicus Webster Tarpley op zaterdag 2 feburari 2013 via Press TV kwamen interessante gezichtspunten naar voren met betrekking tot de recente ontwikkelingen rondom Syrië.


Tarpley maakte een verbinding tussen enerzijds de bereidheid van de leider van de Doha-coalitie, de heer Moaz Khatib (2) om toch in gesprek te gaan met de Syrische regering en de aanval van Israël op het militaire onderzoekscentrum in Jamraya. Toen Khatib aangaf open te staan voor een dialoog, vervolgt Tarpley, leek het wel alsof er alarmbellen afgingen in Washington, want die kampen nog altijd met hun obsessie dat er pas gesproken kan worden zodra president Assad is opgestapt.

Volgens Tarpley zou het wel eens zo kunnen zijn dat de bendes in Syrië steeds meer terrein verliezen en dat de grote machten die Syrië op haar knieën willen krijgen wel eens hun grote plan van vernietiging in gevaar zien komen. Niet lang na de aankondiging van de Doha-coalitie werd deze toenaderingspoging alweer ontkend door andere oppositieleden. Desondanks zou Israël nog haar kans grijpen om eigelijk samen met de bendes, Syrië te verzwakken.

Tarpley waarschuwt ervoor dat de VS en haar bondgenoten nog wel eens een smerig plan kunnen inzetten om te voorkomen dat hun hele staatsgreepplan uiteindelijk de mist ingaat.

Ondertussen zijn er ook beelden naar buiten gekomen van de effecten van het Joodse bombardement op het Syrische Jamraya. Lees er meer over op (3).


Meer over het voorstel van Moaz al-Khatib om in gesprek te gaan met de Syrische overheid, bij voorkeur met de vicepresident Faruq al-Sharaa valt te lezen op Press TV (4). Overleg met Assad zou geen vorm van verraad zijn, zou Khatib gezegd hebben. Laten we hopen dat deze Khatib ook echt doorzet met zijn bereidheid om in dialoog te gaan om het bloedvergieten te beëindigen, ook al zien de westerse landen liever geen enkel gesprek tussen de strijdende partijen.

VOETNOTEN
(1) http://www.presstv.ir/detail/2013/02/02/286935/syrian-opposition-near-collapse/
(2) https://worldmathaba.net/items/1992-syrian-opposition-unity-deal-siding-with-the-enemy
(3) http://rt.com/news/syria-israel-airstrike-aftermath-339/
(4) http://www.presstv.ir/detail/2013/02/04/287286/syria-opposition-offers-talks-with-vp/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten