maandag 4 februari 2013

De Mossad samen met de Rebellen in Syrië en het Overleg in München

In het onderstaande gesprek tussen Bill Dod van RT en Ali Rizk, een expert op het gebied van het Midden Oosten komen interessante aspecten aan de orde over de huidige ontwikkelingen op het geopolitieke veld rondom Syrië.Ali Rizk zegt dat hij het weinig waarschijnlijk vindt dat er een 'ouderwetse' oorlog zal gaan beginnen tussen Syrië/Iran en Israël. Hij zegt dat Assad en Iran wel andere methodes hebben om de Israëlische aanval op Syrië te vergelden. Hij noemt als mogelijkheid een liquidatie van een hooggeplaatst politicus. 

Rizk haalt een uitspraak aan van een Israëlische diplomaat die zo'n drie maanden terug zei dat Israël liever Al-Qaida aan de macht heeft in Syrië, dan president Assad, en dit vooral omdat er op die manier een breuk kan komen in het verzet tegen Israël dat wordt gevormd door Hezbollah, Syrië en Iran. 

Hij zegt verder dat er haast iedere dag wel wapenkonvooien plaats vinden door Syrië richting Hezbollah in Libanon, maar dat de Israëliërs nu meer weten omdat de Mossad betere contacten heeft in Syrië, voornamelijk met allerlei FSA-bendes die zelfs bereid zijn om met de aartsvijand van de Arabieren, Israël te heulen in hun obsessie om president Assad af te zetten.

OVERLEG IN MÜNCHEN

Rizk is relatief positief over de bijeenkomst in München waar de Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergej Lavrov spreekt met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, waar ook Moaz Khatib van de Doha-Coalitie zou hebben gesproken met Ali Akbar Salehi, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran.

Als Amerika bereid zou zijn om meer in te gaan zetten op dialoog dan zou dat een werkelijke doorbraak betekenen voor de crisis in Syrië. Rizk waarschuwt daarbij wel voor de ontwrichtende rol van Qatar en Israël, die alles in het werk zullen stellen om een dialoog te voorkomen.

Op maandag 4 februari zou Moaz Khatib opnieuw hebben herhaald bereid te zijn tot overleg met de Syrische overheid en dat hij dat niet ziet als een vorm van verraad (1).

NOOT
(1) http://www.presstv.ir/detail/2013/02/04/287255/syria-opposition-reiterates-talk-offer/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten