maandag 11 februari 2013

Doha Groep wil praten over aftreden President Assad in bezette gebieden in Noord-Syrië (en andere zaken)

In het onderstaande interview met Vitaly Churkin, de Russische vertegenwoordiger in de VN-veiligheidsraad, wordt gesproken over de vitale rol die de VS spelen in het conflict in Syrië. Hij stelt zo dat de VS zo machtig zijn dat ze kunnen bepalen of de stroom wapens naar Syrië stopt of niet, vooral via haar invloed op een land als Qatar, die de hofleverancier is voor de wapens van de bendes (1).


De leider van de Doha-coalitie, Moaz al-Khatib heeft op maandag gezegd dat hij ook bereid is om op Syrische bodem te overleggen met vertegenwoordigers van de overheid om te praten over de manier waarop 'het aftreden van de President' kan worden geregeld (2). Dit zou dan moeten plaatsvinden in bepaalde gebieden in het Noorden van Syrië die in handen zou zijn van de bendes. Het is te hopen voor al-Khatib dat hij daar niet aanloopt tegen de zwaardenzwaaier Abu Hafz (3), die in een goedgevulde moskee in Aleppo, vol woede zei dat hij als 'vrijheidsstrijder van de Jihad' als eerste het hoofd van al-Khatib eraf zou hakken.

Alhoewel Rusland nog haar bedenkingen heeft bij de Doha-Coalitie, vanwege o.a. hun beperkte legitimiteit, beseft ze wel dat het een coalitie is die er nu eenmaal is, en waar dan ook in zekere zin wel wat rekening mee gehouden kan worden. Moskou zal dan ook haar best blijven doen om een dialoog op gang te brengen tussen de oppositie en de regering, zoals ze al probeert te doen vanaf het begin van het conflict.

Rusland heeft verder nog eens uitgesproken dat Frankrijk nu voor een deel diezelfde rebellen aan het bestrijden is die het zelf heeft bewapend om samen met Qatar en de NAVO een staatsgreep te kunnen plegen in Libië (4).

NOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten