zondag 3 februari 2013

Turkije verdedigt Syrië tegen de agressie van Israël

En opeens was daar weer Recep Tayyip Erdogan, de Turkse premier, die zich met krachtige taal liet horen in de internationale arena. Ook al is hij haast in een staat van oorlog met Syrië, schiet hij het land toch te hulp door te stellen dat Turkije niet passief zal toekijken als Israël een moslimland aanvalt (1,2).

Recep Erdogan en Simon Peres tijdens het beroemd geworden
conflict tijdens de bijeenkomst in Davos, 2009, waarin Erdohan op
kwam voor de 1400 Palestijnen die kort daarvoor door Israël waren gedood.
Schijnbaar is de weerzin van Erdogan ten opzichte van de Joodse staat groter dan zijn haat voor president Assad. Ik kan het alleen maar toejuichen dat Turkije die overigens een gruwelijke rol speelt in de steun voor de gewapende bendes in Syrië, zich in ieder geval wel duidelijk durft uit te spreken tegen het schenden van het luchtruim van Syrië door Israël. Dat kun je van onze Timmermans of William Hague niet zeggen (3).

Erdogan sprak over het trotseren van het internationaal recht en hij vergeleek Israël met een verwend kind:
“Zij die Israël hebben behandeld als een verwend kind kunnen alles van ze verwachten, op ieder moment. Zoals ik al vaker heb gezegd: Israël heeft een mentaliteit van staatsterrorisme. Er valt op dit moment niet te zeggen wat Israël eventueel zal doen en waar ze dat zouden doen.” (2)
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, wist er ook een creatieve draai aan te geven door toch ook nog even duidelijk te maken dat ze nu niet opeens aan de kant van de Syrische overheid staan. Hij verweet Syrië passief te blijven terwijl ze hun wapens wel zouden gebruiken tegen weerloze vrouwen. Hij maakte het zelfs zo bont door te suggereren dat er wel eens een geheim bondgenootschap zou kunnen zijn tussen Syrië en Israël! De Iraanse Brigadier Generaal Masoud Jazayeri suggereert in het geheel geen milde reactie van de zijde van Syrië, zoals te lezen is in het veelzeggende artikel 'De Tegenaanval van Syrië zal Israël in een coma brengen' (4).

Ahmet Davutoglu, de Turkse Minister
van Buitenlandse Zaken komt met typische uitspraken 
Die Davutoglu zet de wereld wel helemaal op zijn kop met zulke uitspraken. Syrië dat Israël nooit heeft erkend, dat altijd een voorvechter is geweest voor de rechten van de Palestijnen. Kortom, een van de grootste vijanden van het Israëlische regime, zou in een geheim bondgenootschap vriendelijk de vliegtuigen van Israël toelaten om hun onderzoekscentra te laten bombarderen? 

Het lijkt me aannemelijker dat Syrië op dit moment niet zo dom is om volop Israël te gaan aanvallen, omdat dat natuurlijk koren op de molen zou zijn van de Europese en Amerikaanse vijanden die niets liever willen dan een excuus om het Syrische leger te vernietigen, á la het Libische leger in 2011, om zo uiteindelijk van de door hen zo gedemoniseerde president Assad af te kunnen komen.

Wellicht ook interessant: Erdogan en de Israël-haat

Op maandag 4 februari kwam ook een andere vijand van de Syrische overheid met een veroordeling van de Israëlische agressie op Syrië. Dit keer sprak Saudi-Arabië zich uit tegenover Israël. Zij voegde er aan toe dat de oppositie zich toch maar eens goed moest verenigen tegen president Assad (5).

Op woensdag 6 februari volgde kritiek vanuit de VS over de scherpe taal vanuit Ankara. De VS vonden het toch wat ongepast dat Turkije sprak over 'staatsterrorisme' door Israël, en dat hij het maar erg laf vond van president Assad dat hij niet de aanval opende op Israël die als een verwend kind iedere internationale regel aan haar laars lapt (6).

De dag erna, op donderdag 7 februari 2013 ontkende Ankara dat er enige kritiek zou zijn gekomen van de VS op de uitspraken van Turkije richting Israël (7).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten