zondag 6 januari 2013

Prof. Jeremy Salt over Syria: Bendes verliezen terreinProf. Jeremy Salt analyseert de situatie in Syrië en vermoedt dat NAVO haar oorlogstuig niet zal gaan gebruiken. Hij stelt verder dat de 'rebellen' steeds meer terrein verliezen. De Doha-coalitie wordt ook nauwelijks erkent door wie dan ook binnen Syrië. Ook de Westerse steun aan deze bendes zou wel eens snel kunnen gaan afnemen.

Inmiddels heeft president Assad op 6 januari 2013 een fascinerende speech gegeven, waarvan er op World Mathaba een gedeeltelijk transcript is te lezen. Op die pagina is later de volledige speech in een video toegevoegd. Op onze Nederlandse teletekst is een uitermate verdraaide samenvatting gegeven:


Wat vooral opvalt is dat nu de schuld van een gebrek aan dialoog tussen de overheid en de 'oppositie' gevonden moet worden in de onwil van president Assad om te spreken. Het is juist altijd het standpunt geweest van Assad, Rusland, China en vele andere landen om juist tot een dialoog te komen. Het zijn juist de westerse landen, samen met Saudi-Arabië en Turkije geweest die samen met hun 'Doha-Coalitie' hebben aangedrongen op het vertrek van Assad als voorwaarde voor enige vorm van dialoog. Het westen heeft zich altijd sterk gemaakt voor een agressieve benadering, waarbij dialoog werd geschuwd.

In de speech stelt Assad zelfs nog uitgebreid dat hij openstaat voor een dialoog, alleen is er nooit iemand gekomen die bereid was om werkelijk te praten. Alleen zegt hij niet te willen spreken met allerlei bendes die niets anders willen dan de val van de overheid.

Hieronder een kortere samenvatting, en een volledige variant van de speech van president Assad. Iedereen die iets denkt te kunnen zeggen over Syrië, zou deze speech toch eens moeten beluisteren.Ook een aanrader is een recent interview met de minister van buitenlandse zaken van Rusland, Sergej Lavrov, met daarin een scherpe analyse van de geschiedenis van het conflict vanaf maart 2011:Geen opmerkingen:

Een reactie posten