dinsdag 9 juli 2013

Egypte en Syrië - Een leerzame vergelijking, deel 2 - Schieten op Soldaten en Politie

Een andere leerzaam element in de vergelijking tussen Egypte en Syrië is de manier waarop het begin van een 'opstand' wordt weergegeven. Zoals bekend leven we met de mythe dat er sprake zou zijn geweest van het spontaan schieten op vreedzaam demonstrerende burgers in Syrië door de politie en het leger. Omdat er nauwelijks beelden zijn terug te vinden over de eerste dagen van het gewelddadige verzet in Syrië kan een dergelijke mythe zich nestelen in het bewustzijn van de Westerse burger.


In Egypte hebben we het 'geluk' dat er nu al beelden zijn opgedoken van 'vreedzame demonstranten' die met wapens op het leger en de politie schieten. In de bovenstaande video zijn een aantal voorbeelden aan elkaar gemonteerd. Het toont aan hoe makkelijk dit soort 'moslimbroeders' bereid zijn om hun moslimbroeders te doden, en dan maakt het niet uit of ze militair, politie-agent of shia-moslim zijn (1).

Volgens menigeen is het geweld in Syrië begonnen toen er vanuit de demonstranten geschoten werd op militairen en politie. Ook werd in de eerste week een politie-kantoor in brand gestoken. Sommigen beweren zelfs dat de moslimbroeders zelf op het demonstrerende publiek hebben geschoten om het geweld te kunnen laten oplaaien doordat ze die doden in de schoenen konden schuiven van die 'duivelse' overheid, die niets liever doet dan kinderen en vrouwen bombarderen en demonstranten neerschieten.

Laten we hopen dat we nu duidelijk de dynamieken zien van de moslimbroeders en de Salafisten en daardoor begrijpen dat we beter kunnen toegeven dat we een grote inschattingsfout hebben gemaakt door steun te verlenen aan de 'moslimbroeders' die streven naar een streng-islamitische sharia-staat in Syrië.

Het is immers nooit te laat om een fout te herstellen door de banden met de Syrische overheid weer aan te trekken en hen te steunen in hun strijd tegen de moslim-extremisten. Extremisten die ook van harte werden gesteund door de afgezette president Morsi.

NOOT
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/06/salafisten-doden-vier-sjiieten-in-egypte.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten