dinsdag 9 juli 2013

Egypte en Syrië - Een leerzame vergelijking, deel 1 - De rol van Al-Jazeera en Qatar

Wat er momenteel in Egypte gebeurt biedt waardevolle inzichten over datgene wat er allemaal in Syrië is gebeurd en nog gaande is. Wellicht bieden de ontwikkelingen in het land van de piramides mogelijkheden voor een einde aan het bloedvergieten in Syrië.

Al-Jazeera en Qatar - De Propaganda-oorlog
Een eerste vergelijking betreft de kwalijke rol die het nationale propagandakanaal van Qatar speelt in het ophitsen van nietsvermoedende burgers in landen als Syrië, Libië en Egypte. Al eerder waren er journalisten geweest die waren opgestapt omdat ze het moreel niet langer konden verdragen hoe ze instructies kregen van de emir van Qatar om alleen maar negatief te spreken over de Syrische overheid en niets dan de loftrompet te blazen over de gewapende bendes.

Al-Jazeera - Het propagandakanaal voor de promotie
van sectarisch geweld in het Midden Oosten en Noord-Afrika (1)
Nu heeft Al-Jazeera weer eens duidelijk haar bloeddorstige moslimbroederschapsgezicht laten zien door sterk ophitsende uitzendingen te maken waarin werd opgeroepen om in opstand te komen tegen het Egyptische leger. Het was nu zó erg dat er meerdere journalisten daar niet meer aan wilden meewerken en hun baan opgaven.

Zo worden de namen genoemd van Karem Mohamed, Ahmed Abdul-Roauf, Fatima Nabil, Shehata Awad, Osama Radi, Alaa Ayouti en Hatem Farid. Eerder hadden Hajjaj Salama, een al-Jazeera verslaggever in Luxor en Wissam Ibrahim, een correspondent in Cairo al ontslag genomen vanwege de provocatieve rol van Al-Jazeera (2).

Voor degene die het allemaal niet zo gevolgd hebben, kan ik nog zeggen dat Al-Jazeera door menig Westers land is omarmd als een fantastisch kanaal dat zulke goede reportages verzorgt. Het is ook het Westen dat over het algemeen dezelfde boodschap verkondigt als Al-Jazeera: President Assad is een kindermoordenaar, Moammar Gaddafi was een gek, Qatar en Saudi-Arabië zijn landen die je er goed bij kunt hebben, etc.


Laten we hopen dat we met zijn allen goed gaan onthouden dat Al-Jazeera niets meer is dan een propagandakanaal ter promotie van de buitenlandse politiek van Qatar, welke identiek is als de buitenlandse politiek van de VS.

Al eerder hebben we het gehad over Qatar, het land dat Barcelona sponsort, en het WK-voetbal mag gaan organiseren (3).

Volgens een bericht in de Washington Post hebben maar liefst 22 mensen ontslag genomen bij Al-Jazeera (4).

NOTEN
(1) http://toonsonline.net/news/3323/Syria-Qatar-controls-Al-Jazeera-s-pro-terror-attitude
(2) http://sana.sy/eng/22/2013/07/09/491453.htm
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/07/de-rol-van-qatar-in-het-voeden-van-het.html
(4) http://www.washingtontimes.com/news/2013/jul/9/we-aired-lies-al-jazeera-staff-quit-over-biased-eg/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten