dinsdag 23 juli 2013

Al-Qaida houdt nog altijd 200 Koerdische burgers in Noord-Syrië gegijzeld

Een tijd terug konden we nog een verhaal brengen van hoe de extremistische soennitische bendes 30 sjiïeten zouden hebben onthoofd toen zij probeerden twee belegerden sjiïetische dorpen, waaronder Nubbul, te ontvluchten (1). Ook hebben we pas nog aandacht besteed aan de strijd tussen FSA-bendes en Jabhat-Al-Nusra rondom Latakia (2).

Ook in de Palestijnse Yarmouk-wijk nabij Damascus is er volop strijd tussen de Palestijnen en het Syrische leger enerzijds tegen de gewapende bendes anderzijds. Hierover kun je op Press TV een pakkende korte reportage zien, waarbij de gevechten soms echt van kamer tot kamer gaan, waarbij een wirwar aan gaten tussen muren een labyrinth maakt tussen de verschillende wooneenheden aldaar (3).


Dan hebben we ook nog een derde front en dat is tussen de Koerden en de FSA/Al-Qaida bendes. Ook hier hebben we al eerder over bericht (zie bijvoorbeeld (4)). Deze week is er echter weer het nodige gebeurd met betrekking tot de strijd tussen de Koerden en de moslim-extremisten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op haar website aandacht gevraagd voor de situatie in de voornamelijk Koerdische dorpjes Tal Abyad and Ras al-Ain (5,6,7). In het weekend van 20/21 juli 2013 zou er een heftige strijd zijn geweest waarbij lokale groepen proberen hun dorpen te beschermen tegen de gruwelijke klauwen van Al-Qaida. Hierbij hadden de Koerden op een gegeven moment een commandant te pakken van deze Al-Qaida groepering.

Dit lieten de monsters van Al-Qaida niet over hun kant gaan en ontvoerden meteen zo'n 500 burgers, waarbij ook gewoon vrouwen en kinderen werden meegenomen. Zij begonnen de ene burger na de andere de keel door te snijden (een inmiddels befaamde methode van deze mannen van extremistisch plezier) waardoor de Koerden toen toch maar eieren voor hun geld hebben gekozen en deze commandant weer hebben vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de burgers.

Afbeelding van Ras al-Ain, een voornamelijk Koerdisch dorp. Reuters: Amr Abdallah Dalsh (5)
Al-Qaida heeft toen ook enkele honderden burgers vrijgelaten, maar volgens het Russische ministerie houden ze nog altijd minstens 200 burgers vast die nu worden gebruikt als menselijk schild.


Afshin Rattansi (zie foto) stelt dat de Westerse machten de hoofdverantwoordelijken zijn voor de huidige situatie in Noord-Syrië via het steunen van organisaties zoals Jabhat al-Nusra.

Hij zegt dat er al langere tijd een discriminatie was tegen de Koerden in de regio, maar dat er nu een situatie is ontstaan waarbij de VS, Saudi-Arabië en Groot-Brittannië actief Al-Qaida gelieerde organisaties steunt die vrouwen en kinderen vermoorden, zeker de afgelopen 48-uur.

Het enige wat we van Engeland en de VS horen zijn verhalen over het instellen van een no-fly zone en over het bewapenen van dit soort lui. Vooral de rechtse partijen in Turkije hebben ideeën geopperd om Syrië vanuit het Noorden binnen te vallen om zo nog meer Koerden te kunnen vermoorden, aldus Rattansi (5).

Ondanks deze ontvoering lijken de Koerdische eenheden veel jihadisten weg te jagen uit allerlei dorpen in de regio (8).

Je vraagt je af welke Syriër nu nog blij is met die Jabhat-al-Nusra extremisten: volgens mij hebben ze zo langzamerhand heel de Syrische bevolking tegen zich in het harnas gejaagd. Dat lijkt ze echter niet uit te maken: ze voeren immers toch vooral hun eigen oorlog, met hun eigen doelen en wat de bevolking daarvan denkt lijkt niet relevant te zijn.

Update 1 augustus 2013: Een bericht van Press TV over de ontvoering van de 200 Koerden (9)

Update 6 augustus 2013: Het persbureau AlAlam meldt dat er maar liefst 120 kinderen en vele vrouwen en mannen zouden zijn gedood door Jihadisten in het Koerdische plaatsje Tal Abyad. De strijd tussen de Koerden en de impliciet door Israël gesteunde Jihadisten lijkt zo ernstig te verergeren. Buiten de bendeleden zelf lijken er steeds minder burgers in Syrië warm te lopen voor hun Iraaks-Syrische Emiraatfantasieën (10,11).


NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/07/fsa-bendes-schieten-helicopter-met.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/07/nieuwe-strijd-tussen-fsa-en-de-al-nusra.html
(3) http://www.presstv.ir/detail/2013/07/21/314942/palestinians-take-on-syrian-militants/
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/weer-tientallen-burgers-gedood-en.html
(5) http://rt.com/news/al-qaeda-civilians-hostage-syria-479/
(6) http://sana.sy/eng/22/2013/07/23/493878.htm
(7) http://www.presstv.ir/detail/2013/07/23/315216/kurds-militants-clash-in-n-syria/
(8) http://rt.com/news/line/2013-07-23/#49659 (hierin staat de onderstaande tekst:)

12:56
Syria Kurds expel more jihadists from villages in north – activists

Syrian Kurds made rapid advances in the north of the country Tuesday, expelling jihadists from several villages, according to activists. Tuesday’s fighting hit several villages, including Yabseh, Kandal and Jalbeh, which lie in the northern province of Raqa on Syria’s border with Turkey, AFP reported, citing the Syrian Observatory for Human Rights. The Kurds also expelled the jihadists from Kur Hassu, Atwan, Sarej and Khirbet Alu villages, near the majority Kurdish town of Cobany. In Hasake to the east, Kurdish-jihadist fighting went into the seventh consecutive day in the Jal Agha and other villages in the majority Kurdish province.

(9) http://www.presstv.ir/detail/2013/07/31/316573/syria-militants-take-200-kurds-hostage/
(10) http://en.alalam.ir/news/1502236
(11) http://rt.com/news/syria-kurds-massacre-lavrov-132/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten