zaterdag 21 april 2012

Tweede VN-Resolutie Syrië zendt 300 ongewapende Waarnemers en waarschuwing naar 'Friends of Syria'

Zaterdag 21 april 2012 heeft de Veiligheidsraad unaniem een tweede resolutie aangenomen met betrekking tot de situatie in Syrië. Dit keer is er afgesproken dat 300 ongewapende waarnemers naar Syrië zullen gaan om te beoordelen wat er in verschillende delen van het land gebeurt. De 7 waarnemers die er al waren, zijn in Homs geweest en hebben daar een relatieve vredige situatie aangetroffen.
Marina Portnaya geeft in het bovenstaande gesprek nadere uitleg over deze resolutie. Zo worden de waarnemers voor een periode van 90 dagen aangesteld. Een pikant detail is de waarschuwing die werd gegeven door de Russische VN-vertegenwoordiger, Vitaly Churkin, toen hij benadrukte dat het alleen de Veiligheidsraad is die kan beslissen over wat er met een bepaald land zou kunnen gebeuren.

Hij noemde daarbij letterlijk de zogenaamde 'Vrienden van Syrië', waar Nederland ook toe behoort, die eigenlijk met hun instelling het vredesplan van Kofi Annan willen torpederen door juist met man en macht de vage oppositie - en vooral de ballingengroepering 'Syrian National Council' - te steunen, waarbij ze ook duidelijk hebben gezegd af te willen van de huidige Syrische regering.

Het is duidelijk dat deze vrienden van Syrië zich in een steeds lastiger pakket gaan bevinden omdat het nu wel heel duidelijk wordt dat ze lak hebben aan de VN, en gewoon een staatsgreep willen forceren. Hoe lang kan zo'n gewelddadige groep zich nog groot houden in de wereld? Hoe lang blijven we landen als de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië nog geloven als ze spreken over humanitaire interventies in Syrië?Vitaly Churkin (afbeelding) noemde in zijn bijdrage in de veiligheidsraad ook nogmaals dat het niet zal worden toegestaan dat er opnieuw op een Libische manier wordt omgegaan met een resolutie, waarbij een volledige oorlog kon worden gevoerd op basis van een no-fly zone toestemming. Iets wat natuurlijk nog altijd een schandelijke vertoning is geweest, wat overigens nog ontkend is door onze minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Het is verder hoopgevend om te zien dat de veiligheidsraad uiteindelijk volledig in de richting van Rusland en China is geschoven qua houding. Diezelfde Russen en Chinezen die vorige maand nog voor rotte vis werden uitgemaakt omdat ze een gebalanceerde VN-resolutie wensten die ook aandacht besteedde aan de agressie van de gewapende opstandelingen.

Laten we hopen dat de waarnemers zich niet als Westerse en Saudische/Qatari spionnen gaan ontpoppen die allerlei locaties gaan markeren voor terroristische aanslagen om zo alsnog de regering van Syrië omver te kunnen werpen door meer chaos te scheppen. Hoe gaat het westen deze resolutie aanpakken om toch haar doelen te verwezenlijken?

gebruikte bron: http://rt.com/news/un-security-council-monitors-syria-635/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten