donderdag 19 april 2012

President van Zuid-Soedan tegen Ban Ki-Moon: "Ik ben je slaaf niet!"

De president van het kersverse land Zuid-Sudan, Salva Kiir (zie afbeelding), heeft in april 2012 een olijrijk gebied in het zuiden van Sudan met geweld in handen genomen. Dit werd veroordeeld door de president-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Deze heeft zelfs contact gelegd met Salva Kiir van Zuid-Sudan en die antwoordde - zonder enige vorm van respect - dat hij zich geen slaaf voelde van Ban Ki-Moon (en dus de VN) en niet van plan was om op zijn orders te reageren (1).Het mag haast een wonder heten dat Ban Ki-Moon kritisch durft te zijn naar een land dat een bondgenoot is van landen als de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. In een interessant artikel van Elena Ostroumova wordt uiteengezet hoe de strijd tussen Soedan en Zuid-Soedan wel eens opnieuw een confrontatie kan opleveren tussen Rusland/China en de VS/EU.

De president van Zuid-Soedan durft waarschijnlijk zo'n botte opmerking te maken naar Ban Ki-Moon omdat hij zich erg bewust is van de steun van de VS, die wellicht hun eerste Amerikaanse legerbasis zouden willen opzetten in dit nieuwe Afrikaanse land. Zoals je op de afbeelding kunt zien draagt hij al een hoed die me aan Amerikaanse cowboys doet denken.

Zuid-Soedan heeft overigens meteen ook zo'n 75% van de olievelden van het voormalige Sudan in bezit. Schijnbaar was dat nog niet genoeg.

Update 21 april: Inmiddels heeft Kiir zijn troepen teruggetrokken uit Heglig, het olierijke gebied in Sudan (2). Als je een geheugensteuntje wilt om de hoofdstad Juba, te onthouden dan zou je eens kunnen kijken op 3: Juba, Juba, Juba, Hop, hop, hop.

(1) http://rt.com/news/sudan-south-sudan-war-338/
(2) http://www.nu.nl/buitenland/2791925/zuid-sudan-trekt-zich-terug-oliegebied.html
(3) http://introspectiveinternet.yolasite.com/introspective-internet-articles/juba-juba-huba-hop-hop-hop-zuid-soedan-and-danny-christian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten