zondag 15 april 2012

Eerste VN-Resolutie over Syrië stuurt VN-waarnemers naar Syrië

Voor het eerst is er een echte resolutie uit de veiligheidsraad naar voren gekomen over Syrië. Dit zou een resolutie zijn die beide partijen in Syrië oproept om het staakt-het-vuren in acht te houden. Zo'n 30 waarnemers zouden dat in de gaten gaan houden. Deze waarnemers zijn ongewapend, en onder hen is één Russische officier.Marina Portnaya spreekt in het bovenstaande verslag over deze nieuwe resolutie die op zaterdag 14 april is aangenomen, wel over een zinnetje dat mijn haren wel overeind doet komen, namelijk dat er 'maatregelen kunnen worden genomen' tegen de Syrische overheid als zij zich niet aan deze resolutie houden.

Laten we maar hopen dat Rusland en China toch niet alsnog in de val getrapt zijn van de imperialistische machten die streven naar de val van de regering van Assad, om geweld toe te staan, zodat uiteindelijk een tweede Libië stiekem toch weer binnen handbereik komt.

Er zijn al eerder waarnemers geweest in Syrië, en wel van de Arabische Liga. Deze hadden eigenlijk vooral gezien hoe de gewapende opstandelingen tekeer zijn gegaan. Dit verslag is niet met open armen ontvangen door de Arabische Liga-landen Saudi Arabië en Qatar, die juist zo snel mogelijk van Assad afwillen. Het verslag van de Arabische Liga is overigens te vinden op (2), met dank aan Pasperal van nujij (3).


(1) http://rt.com/news/security-council-observers-syria-062/
(2) http://www.columbia.edu/~hauben/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf
(3) http://www.nujij.nl/algemeen/vn-willen-snel-waarnemers-in-syri-euml.16542191.lynkx#axzz1sWwZAFKH - zie eerste reactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten