dinsdag 31 januari 2012

Manipulatieve berichtgeving over Syrië op Teletekst

Wat me vaak opvalt bij de korte berichtgevingen door nos teletekst is de subtiele manipulatie die eruit spreekt, vooral als het gaat om landen die kritisch zijn ten opzichte van het westen en de staat Israël.

In het geval van Syrië en een mogelijke veiligheidsraadresolutie werd in één zin gezegd dat Rusland tegen deze resolutie zou stemmen en in Syrië een belangrijke handelspartner heeft. Hiermee wordt duidelijk gesuggereerd dat dit een belangrijke reden zou zijn voor het besluit van Rusland. Er wordt geen aandacht besteed aan het Russisch voorstel om tot overleg van de partijen over te gaan. Ook wordt niet genoemd dat het niet de taak is van buitenlandse mogendheden om leiders van partijen te dwingen af te treden, en bovendien te dreigen met 'further measures' die niet worden gespecificeerd.

In een ander bericht wordt gesproken over het geweld van de Syrische regering tegen burgers die demonstreren tegen het bewind. Ook hier wordt weer het westerse beeld versterkt alsof de Syrische regering tegen de burgers zou optreden, wat niet het geval is. Ze treden wel op tegen gewapende burgers die schieten op politie en militairen (en volgens sommigen ook op burgers om de Syrische regering zwart te maken).

Op deze wijze wordt haast in ieder teletekst-berichtje over Syrië (en Iran bovendien) steeds weer dit soort gekleurd taalgebruik ingezet om het agressieve standpunt van Europa en de VS en de dictatoriale golfstaten te steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten