dinsdag 24 januari 2012

Engeland beweert het recht te hebben door de Iraanse Territoriale Wateren te mogen Varen

De inmiddels beroemde straat van Hormuz die de golf van Oman en de Perzische Golf verbindt valt voor een aanzienlijk deel (en vooral het westelijke deel) binnen de territoriale wateren van Iran. Volgens het internationaal recht heeft ieder land zeggenschap over 22 kilometer land vanaf de kust. Omdat er ook Iraanse eilanden in deze Straat van Hormuz liggen wordt dat gebied uitgebreid tot 22 kilometer vanaf het uiterste Iraanse eiland.

Hierdoor valt volgens de zeewet een groot deel van de Straat van Hormuz binnen de territoriale wateren van Iran. Het Verenigd Koninkrijk heeft daar weer eens maling aan. Zoals bij vele westerse landen worden wetten alleen gebruikt als het hen goed uitkomt. Zo kon het de VS en Groot Brittannië geen moer schelen dat de Verenigde Naties geen toestemming gaven voor een invasie in Irak. Zij gingen gewoon op hun eigen houtje aan de slag.

Bij de oorlog met Libië hebben ze een 'no-fly zone' omgetoverd tot een machtsgreep. Ze manipuleren het Internationaal Atoom Agentschap en het ICC in Den Haag om juist die mensen op te pakken waar ze vanaf willen. Ook negeren ze zonder aarzelen de veiligheidsraad door eigenhandig de wereld onder druk te zetten om geen olie meer te kopen van Iran (1)

Dit keer beweert Engeland dat zij het recht hebben om zonder toestemming van Iran door hun territoriale wateren te mogen varen (2). De grenzen van de westerse grootheidswaanzin lijken iedere keer verder opgerekt te worden.

Voetnoten
(1) http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/01/europa-trotseert-iran-rusland-en-china.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/222739.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten