zaterdag 6 april 2013

Demonisering van Poetin en Rusland door Nederlandse Media en NGO's

Gisteren stond ik in de rij bij de Albert Heijn toen ik even een NRC-next oppakte die kopte met Poetin: go Home, of iets in die geest. Toen ik het wat doorbladerde las ik dat het verboden was geworden om vrij te demonstreren in Rusland, en ook zouden NGO's worden verboden. Ik heb het helaas niet op internet kunnen vinden, waardoor ik geen links kan toevoegen, maar het geeft wel aan dat onze media geen enkele moeite hebben om Poetin neer te zetten als een duivels man.

Interview Russische President Vladimir Poetin op ARD op 5 april 2013 (1)
In een interview met het Duitse ARD verheldert Poetin enige zaken. Zo is er geen sprake van een verbod van NGO's. Er is in Rusland wel een wet ingevoerd die Rusland het recht geeft om openheid van zaken te vragen aan buitenlandse NGO's die in Rusland politiek actief zijn. Een soortgelijke wet bestaat in de Verenigde Staten al sinds 1938.

Hij voegt eraan toe dat er in Rusland maar liefst 654 non-gouvernementele organisaties actief zijn. Een saillant detail was dat van de 1 miljard dollar die zijn uitgegeven door de ambassades in Rusland, er maar liefst 850 miljoen is gestort op de rekeningen van non-gouvernementele organisaties. Hoe is het mogelijk dat er zoveel geld gaat vanuit regeringen over de hele wereld naar organisaties die er prat op gaan los te staan van overheden?

Poetin stelt dat het Russische volk het recht heeft om te mogen weten waar al dat geld vandaan komt en wat daar zo mee gebeurt. Het is nogal een contrast met de 2 Russische non-gouvernementele organisaties die in het buitenland actief zijn

Begin april 2013 werd nog via wikileaks bekend hoe allerlei zogenaamde mensenrechtenorganisaties, zoals US Agency for International Development (USAID) in Venezuela al jaren probeerden de regering Chavez te breken (2). Ook in Libië was het duidelijk dat veel mensenrechtenorganisaties vooral westerse organisaties zijn die zich ook mengen in de politieke propaganda strijd, en in feite grotendeels zich ook gedragen als een verlengstuk van de veiligheidsdiensten van verschillende landen.

Het idee dat mensenrechtenorganisaties onafhankelijk zouden zijn van regeringen blijkt allang een naïef fabeltje te zijn.

Amnesty International kiest in Syrisch conflict partij voor gewapende bendes
De meest gruwelijke organisatie op het mensenrechtenvlak is wel Amnesty International, die met geen woord rept over de tonnen wapens die Syrië binnenkomen via landen als Saudi-Arabië, Turkije en Qatar met logistieke steun van de VS, maar wel President Assad afschildert als kindermoordenaar, en daarbij ook President Poetin neerzet als grote vriend van Assad (3). Tony Cartalucci beschreef Amnesty International vorig jaar al als een propagandakanaal voor de Amerikaanse buitenlandse politiek (7).

Het standpunt van Rusland is steeds geweest dat er een dialoog diende te komen tussen de strijdende partijen in Syrië, een standpunt dat zelfs door de Westerse krijgsheren is ondertekend in Geneve in juni 2012, alleen, zei Poetin nog eens, dat ze zich van dit communiqué lijken af te keren door schaamteloos partij te kiezen voor de partijen die strijden voor een staatsgreep in Syrië (6).

Over het demonstreren. In Nederland moet je ook toestemming vragen om te mogen demonstreren. Dat is nu in Rusland ook het geval. Beetje typisch om nu te doen alsof dat zo vreemd is.

Rusland heeft samen met landen als China, India, Iran, veel Latijns-Amerikaanse landen een andere visie op de wereld, waarin de hegemonie van de VS en Europa niet klakkeloos wordt geaccepteerd, en dat steekt. Dat lijkt me ook de hoofdreden waarom de westerse pers haar best doet om Poetin zo slecht mogelijk neer te zetten.

Ook Amnesty International kon het weer eens niet laten om zich uit te spreken tegen Rusland, zoals je kunt zien in het onderstaande filmpje. Waren ze ook maar eens zo kritisch ten opzichte van al die landen die de Syrische bendes voeden met wapens.Lees verder ook de analyses van Willy van Damme over Amnesty International: De Maskers vallen af en Amnesty International: Que Faire? (4,5)

Update 20 april 2013: Op een website met de naam NieuwsUpdates trof ik een artikel aan waarin mensen aan het woord komen die ook eens een positiever geluid laten horen over de seculiere staat Syrië, en de gevaren van de chaos die wordt veroorzaakt door de gewapende bendes. Alleen die eerste alinea spreekt nog wel over dat China en Rusland een rol zouden hebben gespeeld in het voortduren van het conflict, maar goed, dat wordt verder gecompenseerd door de rest van het artikel.

NOTEN
(1) http://rt.com/politics/ngos-public-law-russian-392/
(2) http://rt.com/news/wikileaks-venezuela-us-chavez-358/
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/walgelijke-leugens-van-amnesty.html
(4) http://willyvandamme.wordpress.com/2012/03/20/amnesty-international-de-maskers-vallen-af/
(5) http://willyvandamme.wordpress.com/2012/12/01/amnesty-international-que-faire/
(6) http://sana.sy/eng/22/2013/04/05/476024.htm
(7) http://landdestroyer.blogspot.nl/2012/08/amnesty-international-is-us-state.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten