woensdag 16 september 2015

De Twijfelachtige Houding van de VS richting Islamitische Staat in Syrië en Irak

Zoals bekend hebben de Verenigde Staten langere tijd met hun zogenaamde 'andere vrienden van Syrië' zoals ze zich destijds noemden (waar Nederland zich ook toe rekende; ze hebben zelfs nog een bijeenkomst georganiseerd in Schevingen (1)), het doel gehad om een staatsgreep te forceren in Syrië: zij wilden alles in het werk stellen om Assad weg te werken en een bewind te installeren die pro-westers zou zijn.

Uri Rosenthal was minister van Buitenlandse Zaken toen de Syrische burgeroorlog ontstond. Hij steunde de vernieling van Libië en was ook een warm pleitbezorger voor de gewapende opstand tegen de Syrische regering, welke uiteindelijk heeft geleid tot de vorming van Islamistische Staat, meer dan 200.000 doden en de grootste vluchtelingenstroom naar Europa in tijden.

Ik zie onze minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal daar nog staan samen met o.a. de vertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Turkije en Qatar. Samen zouden ze er wel eens voor zorgen dat de oppositie in Syrië goed geholpen zou worden. Uiteindelijk is die oppositie niets anders geworden dan de Islamistische Staat, die met bakken geld van Saudi-Arabië de staatsgodsdienst van dat land probeert door de kelen van de Syrisch-Iraakse bevolking te duwen, waarbij andersdenkenden worden onthoofd, danwel worden neergeschoten of in het gunstigste geval worden verjaagd.

Dan waren daar opeens de Amerikanen die vorig jaar besloten het gedrocht dat zij mede hebben laten ontstaan, namelijk de Islamistische Staat (2), te gaan bombarderen. Zij deden dat in Irak met steun van de regering, maar in Syrië zonder de steun van de overheid. Inmiddels lijkt de meerderheid van de tweede kamer dat ook prima te vinden, want waarop zouden we ons houden aan de conventies zoals die in het handvest van de Verenigde Naties zijn vastgelegd?

Het is raar dat een land dat vooral gebrand is geweest op de val van Assad en nu nog altijd meent te mogen bepalen wie er de baas mag zijn in Syrië, nu in datzelfde land bombardementen uitvoert tegen een gezamenlijke vijand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rusland en Iran de Verenigde Staten niet echt vertrouwen.

Majoor Generaal Qassem Soleimani, commandant van de Quds Force
van het Iraanse Islamic Revolution Guards Corps (IRGC)
Recentelijk heeft de Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland nog onthuld dat hij van partners van de zogenaamde anti-IS coalitie heeft gehoord dat de VS weigerden bepaalde IS-stellingen te bombarderen, terwijl de informatie hierover was verstrekt (3).

Daarnaast heeft Majoor Generaal Qassem Soleimani, commandant van de Quds-divisie van de Iraanse Islamitische Revolutie Garde, gesteld dat de Verenigde Staten er helemaal niet op uit zijn om I.S. (of Daesh zoals ze in Iran worden beschreven) te vernietigen, maar dat ze eerder wat halfslachtig willen proberen de Islamtische staat te 'managen' (4).

Natuurlijk heeft President Assad van Syrië geen enkel vertrouwen in het Westen na hun vele jaren van steun aan de vernietiging van zijn land, waarbij hij vooral de continue steun van Turkije voor I.S. noemt, omdat Turkije niets kan doen zonder de steun van de VS (5).
"As for other countries, we have no veto on any country provided that it has the will to fight terrorism and not as they are doing in what is called “the international coalition” led by the United States. In fact, since this coalition started to operate, ISIS has been expanding. In other words, the coalition has failed and has no real impact on the ground.
At the same time, countries like Turkey, Qatar, Saudi Arabia, and Western countries which provide cover for terrorism like France, the United States, or others, cannot fight terrorism. You cannot be with and against terrorism at the same time. But if these countries decide to change their policies and realize that terrorism is like a scorpion, if you put it in your pocket, it will sting you. If that happens, we have no objection to cooperating with all these countries, provided it is a real and not a fake coalition to fight terrorism." (5)

NOTEN
(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internationale-vrede-en-veiligheid/nieuws/2012/09/20/ruim-zestig-landen-versterken-sancties-tegen-syrische-regime
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2015/08/voormalig-hoofd-inlichtingingen-dienst.html
(3) http://www.presstv.com/Detail/2015/09/13/429009/US
(4) http://www.presstv.com/Detail/2015/09/16/429490/Iran-IRGC-General-Soleimani-Daesh-US
(5) http://www.rt.com/news/315482-assad-terrorism-refugees-interview/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten