zondag 27 september 2015

President Hollande verdedigt Frankrijk door I.S. te bombarderen in Syrië - Een creatieve manier om de VN te bedonderen

Op 27 september 2015 heeft Frankrijk voor het eerst in Syrië gebombardeerd. Zij zouden in het Oosten van Syrië een opleidingskamp hebben verwoest (1). 

Wat vooral interessant is de creatieve manier waarop de Franse President deze schending van het Internationaal recht verdedigt. Hij doet weer op een andere manier dan dat Nederland zou gaan doen mochten ze alsnog besluiten ook in Syrië, zonder de steun van de regering van het land, te gaan bombarderen.

Hollande stelt dat hij het recht heeft om in een soeverein land te bombarderen omdat Islamitische Staat een directe dreiging is voor Frankrijk. Wat hij hiermee zegt is eigenlijk: maakt niet uit waar een mogelijke dreiging voor Frankrijk zich bevindt, wij hebben het recht de regels van de Verenigde Naties te negeren en gewoon te bombarderen waar wij het willen.

Stel je eens voor dat een land als Saudi-Arabië het idee heeft dat er in Frankrijk een stel terroristen zijn die een gevaar zouden kunnen opleveren voor het land...zij zouden dan volgens deze creatieve Franse regel ook het recht hebben om Frankrijk te bombarderen. Eigenlijk mag ieder land een ander land bombarderen als hij denkt dat er terroristen zitten die het land bedreigen.

Je hoeft geen atoomgeleerde te zijn om te snappen dat een dergelijke verklaring een uitnodiging is om het VN-handvest meteen in de vuilnisbak te werpen, en ieder land weer gewoon te laten doen wat het wilt, zonder daarbij de soevereiniteit van andere landen te erkennen.

Nederland gebruikt hiervoor een andere creatieve insteek, die evenmin strookt met het VN-handvest (2), namelijk dat het redelijk is om in een ander land te gaan bombarderen - zonder de toestemming van dat land - omdat het buurland om hulp had gevraagd, in dit geval dus Irak. Dus omdat Irak zegt dat er in Syrië moet worden gebombardeerd, mag je best in Syrië je bommen laten vallen.

De Verenigde Staten en hun trouwe makkers uit Saudi-Arabië (3) doen verder niet moeilijk: die nemen niet eens moeite om binnen de regels van het Internationaal Recht te blijven: die vinden zelf dat ze gewoon mogen bombarderen, klaar uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten