woensdag 23 september 2015

Tip voor Bert Koenders inzake Syrië: Geef fouten toe en werk samen met Assad om I.S. te verslaan

Nu er zich een meerderheid heeft afgetekend in de tweede kamer die voorstander is om ook zonder VN-mandaat Syrië te gaan bombarderen lijkt ook Nederland dezelfde overtreding te gaan maken tegen het VN-handvest zoals landen als de Verenigde Staten en sinds kort ook Australië. Het is namelijk erg simpel: je mag een soeverein land alleen bombarderen met steun van de regering óf met goedkeuring van de veiligheidsraad.

Bert Koenders - Minister van Buitenlandse Zaken
In een brief van juni 2015 probeert Bert Koenders (1) - die overigens zelf net zoals zijn partij gelukkig niet zo'n voorstander is van het bombarderen van Syrië - aan de tweede kamer uit te leggen dat er met wat gegoochel toch wel een soort van mandaat zou kunnen zijn om Syrië aan te vallen, zonder toestemming van de Syrische overheid. Er worden vage argumenten boven water gehaald als 'Omdat Irak om hulp heeft gevraagd mag Syrië aangevallen worden omdat vandaar uit steeds terroristen van Islamitische Staat vandaan komen. Ze kunnen daar hergroeperen en dat dient te worden voorkomen'.

Een ander schijnargument dat wordt ingezet is dat het Syrische Leger geen invloed heeft in Syrië en dat het daarom kan worden genegeerd. Daar kun je natuurlijk ook niet mee aankomen. Ook al heeft het Syrische Leger beperkte macht in het Noorden en Oosten van het land kun je dat zeker niet zeggen voor het dichtbevolkte gebied in het westen van het land. Je zou namelijk ook kunnen inzetten op het helpen van het nationale leger van Syrië om zo ze beter in staat te stellen de terroristen van Islamitische Staat te verdrijven uit Syrië.

De oogarts Bashar Assad is waarschijnlijk te onafhankelijk geweest ten opzichte van Israël en het Westen waardoor hij is neergezet
De Syrische President Assad strijdt al jaren
tegen terroristen in zijn land, maar wordt
tegengewerkt door Westerse landen die juist
de strijd tegen de overheid stimuleren
als een demonische dictator van een man die zijn volk meedogenloos zou onderdrukken. Zoals de Russische President Poetin recentelijk nog zei vluchten de mensen uit Syrië niet weg voor het nationale leger, maar voor de extremistische koppensnellers van Islamistische Staat.

Het zou Nederland sieren als we de onmiddelijk zouden stoppen met het steunen van het gewapend verzetsgroepen tegen de overheid die eigenlijk nauwelijks meer bestaan omdat ze allen behoren tot extremistische groeperingen. Laten we de seculiere overheid helpen om een vuist te maken tegen Islamitische Staat.

President Assad heeft deze week nog gezegd dat hij best bereid zou zijn om met het Westen samen te werken in de strijd tegen ISIS, maar dat hij er dan wel zeker van moet zijn dat ze niet achter zijn rug om proberen een staatsgreep tegen de huidige regering op te zetten, wat al jaren de officiële boodschap is van o.a. Nederland: wij steunen de oppositie tegen de regering en we vinden dat President Assad moet opstappen. Hoe arrogant kun je zijn?

Als we de steun kunnen krijgen van de Syrische overheid dan kunnen we samen met Rusland, Iran werken aan de vernietiging van I.S., want het is wel duidelijk dat een jaar bombarderen door de illegale 'coalitie' van de V.S., Turkije en Saudi-Arabië alleen maar tot uitbreiding van I.S. heeft geleid, wat ook niet vreemd is als je bedenkt dat deze landen juist de afgelopen jaren er alles aan hebben gedaan om President Assad ten val te brengen door alle mogelijke oppositiekrachten te sponsoren, ongeacht hoe extremistisch ze waren.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het ontbreken van een VN-mandaat als je de steun hebt van de regering van het land zelf. Op die manier kun je veel effectiever het land bombarderen. Samenwerking met Syrië impliceert wel ook het luisteren naar de regering die al jaren van de daken schreeuwt dat het buurland Turkije genadeloos terroristen over de grenzen naar Syrië stuurt om daar niets dan vernieling aan te richten. Ook dienen dan de ogen geopend te worden voor de gruwelijke rol die Saudi-Arabië heeft gespeeld in het leveren van miljarden aan wapens voor het stichting van hun Salafistisch droomkalifaat in Syrië en Irak.

Daarbij komt dat dan ook dient te worden erkend dat juist Rusland, Iran en Hezbollah het bij het rechte eind hadden om de legitieme regering van Syrië te steunen in hun strijd tegen het moslim-extremisme. Vermoedelijk is het Westen nog niet klaar om dat werkelijk onder ogen te zien, waardoor het lijden van de Syrische bevolking nog verder wordt verlengt.

Update 24 september 2015: Ik ontdekte vandaag dat ook de minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk, de heer Sebastian Kurz, al op 8 september heeft voorgesteld om samen met het Syrische Leger op te trekken tegen ISIS (3).

Overigens is ook de voormalige Secretaris Generaal van de VN, Kofi Annan, geen voorstander van het bombarderen van Syrië door Nederland zonder duidelijk mandaat van de VN (4).

NOTEN
(1) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/06/26/kamerbrief-inzake-nader-advies-extern-volkenrechtelijke-adviseur-geweldgebruik-tegen-isis-in-syrie
(2) President Assad in interview in september 2015 (http://www.rt.com/news/315482-assad-terrorism-refugees-interviewAt the same time, countries like Turkey, Qatar, Saudi Arabia, and Western countries which provide cover for terrorism like France, the United States, or others, cannot fight terrorism. You cannot be with and against terrorism at the same time. But if these countries decide to change their policies and realize that terrorism is like a scorpion, if you put it in your pocket, it will sting you. If that happens, we have no objection to cooperating with all these countries, provided it is a real and not a fake coalition to fight terrorism."
(3) http://www.volkskrant.nl/buitenland/oostenrijkse-minister-wil-met-assad-optrekken-tegen-is~a4138255/
(4) http://www.volkskrant.nl/buitenland/kofi-annan-nederland-moet-niet-meedoen-aan-bombarderen-syrie~a4147671/

1 opmerking:

  1. Inmiddels is het acht oktober 2015 en is de meerderheid voor Nederlands (illegaal) ingrijpen in Syrië gelukkig weer verdwenen. Door de uitermate actieve houding van de Russen zou het volgens de kamer heel erg weinig toevoegen als de Nederlanders er ook nog eens zouden gaan rondvliegen.

    Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de Nederlanders zich aansluiten bij de coalitie van Syrië, Rusland, Irak en Iran, maar zo groot is waarschijnlijk de anti-IS houding niet van Nederland. De Verenigde Staten staan al flink in hun hemd door de effectieve Russische actie, maar als dan ook nog hun coalitiegenoten zouden overstappen, dan zouden ze helemaal voor paal staan.

    http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4159065/2015/10/08/Koenders-voorlopig-geen-F-16-s-naar-Syrie.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen