zondag 8 december 2013

In Nebek in het Qalamoun gebergte onderschept Syrische Leger vier Busjes met Explosieven bestemd voor Libanon

Sinds de hele affaire rondom de chemische wapens zijn er vooral tekenen geweest van het Syrische Leger dat steeds meer terrein weet te veroveren op de bendes. Nadat er ook een akkoord met Iran is gesloten door de leden van de veiligheidsraad en Duitsland, lijkt er sprake te zijn van een geopolitieke aardverschuiving, waarbij drie grote steunpilaren van de strijd tegen de regering van Syrië sterk aan kracht en invloed moesten inboeten: Saudi-Arabië, Frankrijk en Israël. Lees er alles over in de heerlijke analyses van Willy van Damme (1).

Hieronder een voorbeeld van wat er gaande is in Syrië van Eretz Zen: het Syrische levert in het Qalamoun-gebergte (2) veel strijd met de daar verschanste bendes. Deze bendes proberen de strijd haast wanhopig toch weer een internationale kleur te geven door Libanon erin te betrekken. De video hieronder toont enkele busjes die volgeladen met explosieven op weg waren naar Libanon, maar onderschept werden door het Leger.



Update 10 december: Inmiddels zou het Syrische leger de plaats al-Nebek hebben heroverd op de bendes. De nodige bendeleden zouden gevlucht zijn naar Yabroud, een grote plaats in het Qalamoun-gebergte dat nog wel in handen is van de door golfstaten-gesteunde extremisten.

NOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/11/28/iran-een-historisch-akkoord/
(2) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/11/23/slag-om-qalamoen-gebergte-duurt-voort/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten