dinsdag 10 september 2013

Lavrov zet Kerry Schaakmat over Chemische Wapens in Syrië

In 'the Moon of Alabama' is een krachtig artikel te lezen waarin wordt beargumenteerd dat de Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergej Lavrov, zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry min of meer schaakmat heeft gezet na zijn 'slip of the tongue' tijdens een persconferentie in Groot-Brittannië samen met William Hague.

Oops...dat had ik beter niet kunnen zeggen:
nu zou ons plan om een staatsgreep te forceren in Syrië in het water kunnen vallen.
Tijdens die persconferentie uitte Kerry namelijk de mogelijkheid dat President Assad misschien onder bombardementen uit zou kunnen komen als hij afstand zou doen van zijn chemische wapens. Hier lijkt Lavrov meteen op briljante wijze op ingesprongen te zijn door te stellen dat Syrië bereid zou kunnen zijn daadwerkelijk haar chemische wapens in te leveren, of onder toezicht van een internationaal team te stellen. Ook zouden ze zich kunnen aanmelden bij de landen die het verdrag tegen het bezit van chemische wapens hebben ondertekend.

Lees de heerlijke analyse op (1)

Omdat het het Westen helemaal niet gaat om chemische wapens, maar om de val van de regering Assad, zullen ze waarschijnlijk hun best doen om aan deze onverwachte wending een draai te geven. Waarschijnlijk zal Frankrijk in haar resolutie voor de veiligheidsraad erop aandringen dat als Syrië niet meewerkt met het overdragen van haar chemische wapens dat er dan militair mag worden ingegrepen, en dit keer zou er dan wel de steun zijn van Rusland en China.

In (2) was hier al een hint voor:

"Earlier, the French government said that the handover of Syria’s chemical weapons to international control should be closely scrutinized. France said it would table a draft resolution to the UN Security Council calling on Syria to give up its stockpiles of chemical arms, threatening "extremely serious"consequences if Syria violates its conditions. "

Laten we hopen dat Rusland en China zich niet in de luren laten leggen door toe te stemmen met een resolutie die het Frankrijk, Engeland en de VS mogelijk maakt om volop te bombarderen als er ergens chemische wapens worden gebruikt, of als zij niet overal in het land mogen rondlopen om te spioneren.


Update 11 september 2013:
Wat mij betreft verdient Putin écht de nobelprijs voor de vrede voor zijn inzet met betrekking tot Syrië. Hij schreef een krachtige en wijze brief voor het Amerikaanse volk in de New York Times waarin hij de verhouding tussen de VS en Rusland inkaderde in een groter geheel. Een echte aanrader (3).

NOTEN
(1) http://www.moonofalabama.org/2013/09/syria-lavrov-checkmates-kerry-over-offhand-remark.html
(2) http://rt.com/news/putin-syria-chemical-weapons-669/
(3) http://www.nytimes.com/2013/09/12/opinion/putin-plea-for-caution-from-russia-on-syria.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten