maandag 3 december 2012

Russische Poëzie tijdens Gesprek tussen Putin en Erdogan

Op 3 december 2012 heeft de Russische president Putin gesproken met de Turkse premier Erdogan. Er is hierbij vooral gesproken over de crisis in Syrië (1). Het lijkt erop alsof het gesprek toch relatief vriendelijk is verlopen, ondanks de valse beweringen van Turkije over de vermeende wapens die in een Syrische Airbus die vanuit Rusland kwam, vervoerd zouden zijn (2). Sindsdien is het luchtruim van Syrië verboden terrein voor Turkse vliegtuigen en Syrische vliegtuigen zijn niet welkom meer in het Turkse luchtruim.

President Vladimir Poetin met premier Recep Erdogan
Ook heeft Erdogan eind september stevig uitgehaald naar de positie van Rusland met betrekking tot Syrië. Zij zouden immers verhinderen dat er werkelijk (militair) zou worden ingegrepen in het land (3). Rusland van haar kant heeft de landen die de gewapende bendes in Syrië steunen ook regelmatig en in steeds hardere termen beschuldigd van een 'ijzer en bloed'-diplomatie en van een 'democratie via raketten'.

Tijdens de bijeenkomst die oorspronkelijk gepland stond in oktober, heeft Putin enkele opmerkingen geplaatst over de intenties van Turkije om batterijen van Patriots te plaatsen aan de grens. Niet alleen zei hij dat het vrij verouderde apparaten zijn, maar ook haalde hij een Russische toneelstuk aan waarin wordt gezegd dat als er in het begin van de show een kanon hangt aan de muur hangt, dat het zeker zal gaan schieten naarmate het toneelstuk haar einde nadert. De Patriots maken de situatie in de regio niet stabieler was zijn opvatting.

Daarbij zei Poetin ook droogjes dat iedere observator toch wel zou kunnen concluderen dat het Syrische leger zo gericht is op de strijd in Syrië zelf, dat het niet erg waarschijnlijk is dat ze een aanval zullen gaan uitvoeren op Turkije.

Tijdens de persconferentie was er ook een journalist die vroeg of Rusland kon garanderen dat Syrië geen kernraketten zou afsturen op Turkije. Hierop antwoordde Putin dat hier sprake moest zijn van een grap of een foute vertaling, omdat iedereen toch weet dat Syrië geen kernwapens bezit.

Verder hebben de heren gepraat over mogelijke nieuwe benaderingen ten opzichte van Syrië, maar de ideeën zijn nog in een té vroeg stadium om daar al uitgebreid verslag van te doen. Erdogan zei dat Rusland de sleutel tot de oplossing van het conflict in handen heeft.

Inmiddels begin ik de kamer in het Domabahce Paleis in Istanbul waar Erdogan zijn internationale gasten ontvangt te herkennen. Kijk maar eens naar de onderstaande foto waar de minister van Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Rijk werd ontvangen in augustus j.l. (4), gezellige rood-gele gordijntjes erbij, stoelen met hetzelfde motiefje, alleen wel een ander schilderij aan de muur.VOETNOTEN
(1) http://rt.com/politics/putin-turkey-syria-erdogan-119/
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/turken-dwingen-bemanning-airbus-van.html
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/erdogan-valt-rusland-en-china-aan-over.html
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/vs-en-turkije-overwegen-een-no-fly-zone.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten