zondag 9 augustus 2015

Wie heeft de macht in welk deel van Syrië eind juli 2015?

De oorlog in Syrië die al sinds 2011 gaande is, ging aanvankelijk vooral tussen de zogenaamde Free Syrian Army en het Syrische leger. Al snel werd duidelijk dat de door het westen, Saudi-Arabië, Qatar en Turkije gesteunde oppositie extremer en extremer werd, met groeperingen als Jabhat al-Nusra, Al-Qaida en uiteindelijk door de Islamitische Staat, die in Internationale berichten ook bekend staat als Daesh.

Het Syrische leger heeft op het randje van de afgrond gebalanceerd, maar ze hebben zich weten te herpakken, waardoor Damascus in de handen bleef van de overheid, de westelijke provincies, waaronder uiteindelijk ook weer de Homs regio. Op de onderstaande afbeelding staat de situatie zoals deze momenteel is:


Wat opvalt is dat Aleppo bijna omsingeld is door het Syrische leger, dat er nog een enclave van het Syrische leger is ten zuiden van Deir-Ez-Zor en dat er nog wat Syrische leger vlekjes zijn in het Noord-Oosten. De Oppositie-strijders die nog nauwelijks te onderscheiden zijn van de extremisten, hebben nog terrein in handen in de Noordelijke provincie Idlib en rondom Daraa, waar de ellende destijds is gestart.

De Koerden hebben hun eigen regio uiteindelijk aardig weten te verdedigen, waar de Syrische overheid ook haar steun aan heeft gegeven. De Islamitische staat heeft eigenlijk het stroomgebeid van de Eufraat in haar bezit, inclusief het historische Palmyra en de steden Deir ez-Azor en Raqqah.

Op 10 augustus 2015 werd bekend dat Al-Qaida heeft besloten zich terug te trekken uit de gebieden in het Noorden van Aleppo omdat het zich niet geroepen voelt om te vechten voor de belangen van Turkije (1). Zij zouden hun frontposities opgeven aan ISIS. De vraag is hoe dat gaat uitpakken. Kan het Syrische Leger hier wellicht van profiteren bij hun omsingeling van Aleppo, of is IS in staat deze strategische posities snel over te nemen?

NOTEN
(1) http://www.rt.com/news/312049-nusra-isis-turkey-syria/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten