zondag 19 januari 2014

Wordt Saudi-Arabië gedwongen haar beleid richting Syrië te Veranderen?

In een wederom weergaloze analyse haalt Willy van Damme (1) een artikel aan van de Libanese website al-Manar (2). In dat artikel wordt gesproken over de rol van Saudi-Arabië in het Syrische conflict. Al lange tijd is bekend dat de grote krachten achter de vernietiging van Syrië Qatar en Saudi-Arabië zijn, waarbij Turkije hartelijk meewerkt door vrijelijk de terroristen door te laten via haar lange grenzen met Syrië.

Maar zoals al eerder gezegd lijkt er van alles veranderd te zijn sinds de G20-bijeenkomst in St.Petersburg en de daarop volgende spanning rondom het al dan niet bombarderen van Syrië door de VS zogenaamd als repercussie voor het vermeende gebruik van chemische wapens door de Syrische overheid. President Poetin heeft hierin een cruciale rol gespeeld.

Sindsdien is er van alles en nog wat gebeurd. De oorlogszuchtige leider van Qatar is afgetreden en opgevolgd door een familielid, er is een doorbraak gekomen in de langslepende nucleaire zaak rond Iran, en nu wordt er zelfs een bijeenkomst georganiseerd waar de Syrische ballingenregering van het westen wordt gedwongen aanwezig te zijn.

Hier onze agressor Prins Bandar samen met de Russische President Poetin. Bandar zou Poetin hebben gedreigd met aanslagen bij de Olympische winterspelen in Sochi, als hij niet zou meewerken met het afzetten van Assad. Hij beloofde ook grote wapendeals aan Poetin. Poetin zou niet gecharmeerd geweest zijn van dit soort dreigementen (3).

Volgens het bericht van al-Manar zou de grootste oorlogshitser van Saudi-Arabië, prins Bandar bin Sultan als Saud, op non-actief gezet zijn door de VS. Ook zouden er opvolgers zijn aangesteld waardoor het waarschijnlijker wordt dat de wapenleverantiekraan aan de Al-Qaida groeperingen in Syrië langzaamaan worden dichtgedraaid.

Als klap op de vuurpijl zou er nu ook opeens schot zitten in de vorming van een nieuwe regering in Libanon. Dit heeft lange tijd stilgestaan omdat waarschijnlijk Saudi-Arabië achter de schermen hun vertegenwoordigers in Libanon dwong niet in zee te gaan met Hezbollah.

Ook in de Westerse media wordt de toon langzaam anders. Zelfs de Telegraaf - ook al spraken ze afgelopen week nog over een brute dictator - ziet in dat de moordende bendes in Syrië een groter gevaar zijn.

NOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/01/20/saoedi-arabi-op-een-keerpunt/
(2) http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=131228&cid=23&fromval=1&frid=23&seccatid=20&s1=1
(3) http://rt.com/news/saudi-russia-arms-putin-239/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten