maandag 4 november 2013

Turkije neemt een grote hoeveelheid Chemicaliën in Beslag nabij grens met Syrië

Nabij het Turkse plaatsje Reyhanli, welke we nog kennen van de dubbele bomaanslagen op 11 mei 2013 (1), hebben de Turkse autoriteiten een konvooi van vrachtwagens tot stilstand gebracht welke waren gevuld met chemicaliën zoals zwavel (2).

Chemische Wapens (2)
De vrachtwagens konden alleen gestopt worden door de banden lek te schieten. De vrachtwagens reden vanuit Turkije naar de Syrische grens waarschijnlijk om daar te worden gebruikt voor de aanmaak van chemische wapens.

Op 31 oktober heeft de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) aangegeven dat de Syrische overheid al haar chemische wapeninstallaties heeft ontmanteld. Het moge dan ook duidelijk zijn dat iedere aanval met chemische wapens in de toekomst het werk moet zijn van de bendes, die nog altijd volop gesponsord worden door Saudi-Arabië, het land dat zó ondemocratisch is, dat het zelfs genoemd is naar één familie, en wel de familie Saud.

Saudi-Arabië heeft vandaag ook kritiek geuit op Iran omdat zij Syrië militair zouden steunen en dat terwijl Saudi-Arabië al jaren de hoofdsponsor is voor de gewapende bendes in Syrië (3).

Het is bijzonder dat Turkije deze lading onderschept en niet gewoon hun gang laat gaan, omdat het beleid van premier Erdogan erop is gericht om de huidige regering in Damascus te laten vallen om ruimte te maken voor de extremistische groeperingen.

Update 14 november 2013: Meer informatie over deze actie van de Turken op (4). De hoofdverdachte zou een Franse Bosniër zijn.

BRONNEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/syrische-minister-turkije-maakt-van-de.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/2013/11/04/332943/turkey-seizes-chems-near-syria-border/
(3) http://www.presstv.ir/detail/2013/11/04/332964/ksa-accuses-iran-of-syria-intervention/
(4) http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/11/turkey-quiet-syrian-chemical-seized.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten