Op 22 april 2013 zag ik op de buitenlandpagina het volgende kleine berichtje passeren en kon het niet laten om het toch even apart te leggen om te scannen, omdat het zo mooi de enorme partijdige houding van de Telegraaf illustreert.
Hierbij worden weer de bekende propaganda-trucjes toegepast, zoals daar zijn:
1) Syrische troepen en milities loyaal aan het regime van President Assad. Een neutrale krant zou spreken over het nationale Syrische leger van de Syrische overheid, maar de Telegraaf niet. Zij hebben niet over het leger, maar over troepen en over het regime van Assad, daarmee suggererend dat het een bepaald raar slag volk zou zijn. Stel je eens voor dat over het Nederlandse leger zou worden gesproken als over de Syrische troepen van het regime van Premier Rutte. Dat zouden wij toch niet graag horen, dunkt me.
2) vrouwen en kinderen zouden standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Iedereen weet dat iedereen het verschrikkelijk vindt als er vrouwen en kinderen sterven in een oorlog. Dat roept altijd veel weerzin op. De Telegraaf weet dat ook als de beste, dus zien we ook vaak even dit soort zinnen langskomen. Dit keer in één zin gecombineerd met standrechtelijke executies, daarmee de nietsvermoedende lezer het gevoel geven dat het leger zomaar onschuldige vrouwen en kinderen zou executeren. Waarom zou een nationaal leger dat in hemelsnaam doen?
Dode bendeleden met hun wapens in de regio Homs en Qasair (1) |
Het Syrische leger heeft de afgelopen dagen inderdaad heel wat terrein heroverd op de gewapende bendes en ze hebben daarbij geen medelijden voor iedereen die daar met wapens rondloopt (1,2). Een van de redenen waarom het leger de orde in Syrië nog niet heeft kunnen herstellen is dat die bendes zich verschansen in gewone woonhuizen en daarbij families als menselijk schild gebruiken.
Het leger zou al die huizen kunnen bombarderen, maar doet dat niet, en probeert zich vooral te richten op samenscholingen van gewapende mannen. Dit kost natuurlijk veel tijd en ook veel soldaten die door deze zorgvuldigheid meer kans lopen om te sneuvelen.
3) Bij 28 mensen zou dit [de executies, red] gebeurd zijn bij een veldhospitaal. Ziekenhuizen doen het ook altijd goed. Immers, mensen zijn toch wel het zwakst bij een ziekenhuis of een veldhospitaal. Als ze zelfs daar nog worden geëxecuteerd, dat is toch wel erg wreed. En dat is precies het gevoel dat de bendes en hun vrienden bij de Telegraaf ons willen doen laten ervaren.
4) De Syrische autoriteiten hebben de meeste onafhankelijke media uit het land verbannen. Hierbij verwijst de Telegraaf waarschijnlijk naar onafhankelijke media zoals de Telegraaf zelf, en haast alle westerse media, die zo verschrikkelijk onafhankelijk zijn dat ze allemaal ideale spreekbuizen zijn van het buitenlandse beleid van de westerse landen samen met hun Arabische broeders van het Saudisch schiereiland.
5) Als afsluiter ook nog een foto van een lachende president Assad. Alsof hij er nog eens lekker lol bij zou hebben om vrouwen en kinderen standrechterlijk te executeren.
De Telegraaf is werkelijk een meester in de psychologische manipulatie om haar doelen te bereiken. In die zin erg leerzaam.
NOTEN
(1) http://sana.sy/eng/337/2013/04/23/478777.htm
(2) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/04/22/oorlog-op-vier-fronten-in-damascus-en-omsingeling-van-qusair/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten