Iran probeert al sinds het begin van het conflict de strijdende partijen aan de tafel te krijgen, om zo te werken aan een einde van het bloedvergieten in het land. Zoals bekend heeft het Westen niet gekozen voor de dialoog, maar voor de agressieve, gewapende confrontatie met de regering van Syrië (2).
Recep Tayyib Erdogan en Mohamed Morsi in Cairo n.a.v. Gaza-crisis (AFP, 3) |
Ze maken zich hierbij immers allebei sterk voor een staakt-het-vuren, een einde aan het geweld. Zou het niet mooi zijn als ze deze houding ook doorzetten met betrekking tot Syrië, en daarbij ook het standpunt gaan innemen dat vredesonderhandelingen de oplossing zijn voor het geweld in Syrië? Daarbij komt ook dat de Syrische overheid een grote kracht is geweest in het verdedigen van de Palestijnse zaak. In die zin staan Egypte, Turkije, Iran en de Syrische overheid ook aan dezelfde kant tegenover Israël.
Laten we hopen dat Turkije en Egypte zich na hun vredesactiviteiten rondom de Gaza-crisis, ook meer gaan inzetten voor vrede in Syrië, en niet gaan pleiten voor het leveren van meer wapens aan de oppositie en voor de steun aan Khatib's Doha Coalitie. Komende maandag, 19 november, staat er in Brussel het eenzijdig opheffen van het wapenembargo voor Syrië op het programma.
NOTEN
(1) http://www.presstv.ir/detail/2012/11/18/273018/pakistan-to-host-trilateral-syria-talks/
(2) Zie bijvoorbeeld de foto's onderaan: http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/putin-waarschuwt-westen-tegen-haastige.html
(3) Foto afkomstig van http://rt.com/news/israel-gaza-war-truce-967/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten