donderdag 1 november 2012

Zelfs de VS zeggen het Vertrouwen op in de Syrische Nationale Raad

Dat het niet allemaal volgens wens gaat in Syrië voor de VS samen met haar Europese en Golfstatenrakkers mag inmiddels wel duidelijk zijn. Rusland en China die steeds maar blijven zeuren over het streven naar een vreedzame oplossing via dialoog blijft voor hen doorn in het oog, en dan die president Assad die nog steeds maar aan de macht is, en bovendien ook nog eens aan populariteit lijkt te winnen in het land, vanwege het steeds verder aanpakken van het gewapende 'schorriemorrie' dat de Syrische steden onveilig maakt.

Hillary - geef Rusland de Schuld - Clinton, minister
van Buitenlandse Zaken van de VS (AFP foto van Saul Loeb (1))
Niet al te lang geleden hadden allerlei Europese landen samen met de VS nog bekokstoofd dat zij niet langer de Syrische regering zouden erkennen, maar een clubje Syriërs die veelal al tientallen jaren niet meer in Syrië waren geweest. Deze 'regering in ballingschap' die de Syrische Nationale Raad werd gedoopt, heeft nooit steun gehad onder de oppositie in Syrië, maar ze heeft wel volop de steun van de buitenlandse machten mogen genieten, die samen met hen streefden naar een 'Assad has to go'-staatsgreep. 

Nu heeft Hillary Clinton tijdens een bezoek in Kroatië gesteld dat zelfs de VS niet langer geloven in deze Syrische Nationale Raad. Want, zegt onze Hillary, het is gebleken dat zij niet echt de oppositie in het land vertegenwoordigen. Het is deze raad, die steevast aanwezig was op de feestjes van de 'Vijanden van Syrië', waaronder in ons eigen Den Haag (2), maar het lijkt dat ze voorlopig niet meer uitgenodigd zullen worden.



Wat moeten we hiervan denken? Nu de VS afstand neemt van hun 'bannelingenvrienden' van weleer, moeten ze op zoek naar nieuwe vrienden, en zoals blijkt uit de woorden van Hillary Clinton, moeten die toch echt gezocht worden onder de 'strijders' in Syrië zelf. 

Dat lijkt me een leuke klus te worden voor de VS en haar Vrienden omdat degene die dit blog of andere blogs (3,4) regelmatig volgen inmiddels wel weten dat een groot deel van de aanwezige oppositieleden vooral worden gemotiveerd door het idee van een Salafistische heilstaat die via geweld moet worden bevochten, waarbij in principe alle niet-extreem-soennitische moslims een blok aan het been zijn, en daardoor hun leven ook niet zeker zijn. Dat zijn niet echt de ideale gesprekspartners waar je voor de internationale pers mee kunt  poseren in Parijs, Doha, Londen of New York.

Zouden de Verenigde Staten wellicht richting Rusland en China aan het schuiven zijn, omdat ze zich beginnen te realiseren dat hun opzet gefaald heeft en dat er alleen nog extremististische krachten zijn, die vrij wanhopig met geavanceerde wapens aan het vechten zijn, waarbij bomaanslagen zo'n beetje het enige is wat ze nog kunnen doen? Zouden ze misschien proberen hun gezicht te redden door toe te geven dat de opstand is mislukt en dat dat vooral komt door de groepen extremistische Moslims (en natuurlijk door het 'gruwelijke' ingrijpen van het leger van Assad dat vooral vreedzaam demonstrerende kinderen en vrouwen doodt)?

Laten we afwachten wat ze nog in hun schuld voeren, want snel opgeven, daar staan de Verenigde Staten niet om bekend. Ik vraag me wel af wie nu de officiële vertegenwoordiging van Syrië gaat worden, nu de Syrische Nationale Raad is afgeserveerd? Wat zou onze nieuwe beoogde PvdA-minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, daar van vinden? Het feit dat hij ook Russisch schijnt te kunnen spreken lijkt een pré te zijn (5).

Overigens blijkt uit (6) dat Turkije en Qatar, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, nog niet zover zijn om afstand te nemen van de Syrische Nationale Raad.

Hieronder nog een interessant interview van RT's, Anissa Naouai, met de voorzitter van de Doema-commissie van Buitenlandse Zaken, de heer Aleksej Pushkov:



Update 2 november 2012
Inmiddels rollen de reacties binnen op het besluit van de VS om een nieuwe groep vertegenwoordigers te kiezen die zouden moeten samen komen in de hoofdstad van Qatar, Doha. De Syrische Nationale Raad zou hebben gezegd dat ze best naar Syrië zouden willen verhuizen zodat ze toch weer meer de stem van de oppositie in het land zouden vertegenwoordigen. Dat klinkt nogal lachwekkend, zou ik denken.

Dan zijn daar de stemmen van de critici die beweren dat de VS zelf een nieuwe groep samenstelt om zo de val van Damascus te kunnen bespoedigen, omdat deze nieuwe groep dan makkelijker ook militair kan worden ondersteund. Het hangt er allemaal maar vanaf in hoeverre de VS samen met hun trouwe bondgenoot Qatar werkelijk mensen van het 'front' kunnen vinden die geloofwaardig zijn.

We weten inmiddels wel dat de VS vooral een excuus zoekt om zich actiever te kunnen bemoeien, en een nieuwe 'National Initiative Council' (die ook niet echt representatief hoeft te zijn, als het er maar een beetje op lijkt, met een paar Jalil of Jibril achtige figuur erbij, waarmee je voor de camera's kunt verschijnen), zou hun daarin kunnen helpen (7,8,9).

Inmiddels heeft Rusland, via de vice-minister voor Buitenlandse Zaken, de heer Gennady Gatilov, aangegeven dat het samenstellen van een Syrische oppositie-regering door de VS (met vooral Qatar), in strijd is met het akkoord van Geneve, waarin is afgesproken dat een overgangsregering alleen kan ontstaan door overleg tussen de oppositie en de huidige regering (10).


NOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten