vrijdag 20 april 2012
VS, Spanje en Groot-Brittanië niet blij met nationalisatie oliebedrijf YPF door Argentinië
Ik kan werkelijk genieten van het feit dat allerlei landen in de wereld hun eigen autonomie aan het terugwinnen zijn van de voormalige koloniale machten met hun uitbuitende corporaties. Zoals bekend is Latijns Amerika al jaren in een golf terechtgekomen waarin zij zich steeds vaker durven uit te spreken tegen vooral de Verenigde Kapitialistische Staten van Amerika.
Een mooi voorbeeld daarvan was wel de laatste bijeenkomst van de ''America's" in april dit jaar. Terwijl de geheime diensten en veiligheidspersoneel van de VS een sexschandaal hadden te verwerken, stelden de landen dat er geen volgende bijeenkomst meer zou komen als de volgende keer Cuba ook niet zou mogen deelnemen (1).
Nu begint Argentinië ook steeds meer op te komen voor de rechten van het eigen volk en confronteert daarmee de buitenlandse corporaties. Zo gaat Argentinië een meerderheidsbelang krijgen in YPF, de voormalige Argentijnse oliemaatschappij die in handen is gekomen van het Spaanse Repsoil (2).
YPF is daarmee ook de grootste dochtermaatschappij van Repsoil, en die zijn natuurlijk verre van blij met deze confiscatie door Argentinië. Zo heeft de Spaanse directeur van Repsoil, Antonia Brufau (zie afbeelding), gezegd dat hij ergens een rechtzaak zal gaan aanspannen tegen de Argentijnse staat.
Niet alleen Spanje is erg ongelukkig met de overname van Argentinië van het oliebedrijf, ook Groot-Brittannië en nu ook de Verenigde Staten hebben felle kritiek geuit op Argentinië: hoe halen ze het immers in hun hoofd om internationale bedrijven te verhinderen de Argentijnse grondstoffen te plunderen voor hun eigen aandelenhouders in Europa?
In 1953 waren de nationalisatieplannen van BP door Iran genoeg redenen om een staatsgreep op touw te zetten, welke ervoor zorgde dat de Amerikaanse marionet, de Sjah, de macht kreeg. Deze trok natuurlijk binnen de kortste keren de nationalisatieplannen in. Oliewinsten zijn immers voor machtige Amerikaanse en Europese bedrijven, en niet voor het betreffende land zelf. Dat is een oude wet in de oliewereld.
Lees ook: http://www.andereuropa.org/korte-berichten/nationalisatie-van-het-argentijnse-ypf-eu-spreekt-uit-een-mond/ waarbij vooral het onderste deel interessant is als kritische noot naar de EU die als een man achter de bedrijfsbelangen van Spanje is gaan staan, en tegen het recht van Argentinië om haar eigen hulpbronnen te beheren.
NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/04/of-cuba-doet-mee-aan-de-volgende.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/237127.html
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten